2024. május 4., szombat

ISMERETCENTRIKUSSÁ VÁLT AZ ÚJ NEMZETI ALAPTANTERVHEZ IGAZODÓ ÉRETTSÉGI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.03.


A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött ma (pénteken) a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Az új, azaz a 2020-as Nemzeti Alaptanterv (Nat) miatt több változás is lesz az érettségiben, úgy tűnik, a legtöbb magyar nyelv és irodalomból. Szakemberek szerint ezzel az a gond, hogy nagyon ismeretcentrikussá válik az érettségi.


Az érettségi vizsgákat május 3. és július 3. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3150 érettségi vizsgabizottság működik közre. A változások elsősorban annak köszönhetők, hogy a diákok a 2020-as Nat-nak megfelelő feladatsorokat kapnak. Az Oktatási Hivatal (oktatas.hu) már 2021-ben közzétette azokat az új minta feladatsorokat, amelyek változnak. Ilyen lesz a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a történelem matúra is, de a kémia, a biológia, a földrajz és a fizika érettségi feladatai is átalakulnak.

Az szintén változás, hogy lesznek tárgyak, amelyekből az idén már nem, és lesznek, amelyekből csak ez évtől lehet érettségi vizsgát tenni. Szintén az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az alábbi tantárgyakból az idén már lehet érettségizni: állampolgári ismeretek, közigazgatási ismeretek, fenntarthatóság, bibliaismeret-baptista hittan, és az informatika helyett digitális kultúra. Amiből viszont 2024. január 1-je után nem lehet érettségi vizsgát tenni: emberismeret és etika, ember- és társadalomismeret, etika, társadalomismeret, művészettörténet, népművészet, pszichológia, utazás és turizmus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.