2015. december 19., szombat

SZILVESZTERKOR LEJÁR A TELEKOM MOBILNETES KERETSZERZŐDÉSE, SIETNI KELL A FELMONDÁSSAL

ÍGY ÍRNÁNK MI
Szerzők: Alkotmányjogászok
2015.12.18.


Ha ilyen ütemben eszkalálódik az Ákos-Telekom-ügy, akkor napokon belül az ENSZ BT elé kerül. Addig is megpróbáltuk összeszedni, hogy a meglepő kanyarokat (ideológiai konfliktust felvállaló magyarországi multi, a politikai alapú diszkriminációt elítélő kormány) leíró, sírva röhögősen abszurd sztoriból jogi háttere alapján mit érdemes komolyan venni.
Felmondják, de amúgy is lejárna
Mindenekelőtt a legfrissebb fejleményről: a kormány előbb az összes állami telekomos szerződés egyoldalú felmondását jelentette be, majd ez néhány óra alatt “apró” pontosítással a távközlési előfizetői szerződésekre szűkült, Kovács Zoltán pedig az indexnek már arról beszélt, hogy a központi közigazgatás mobilnetes előfizetési szerződéseiről van szó. Ez ugye már csak azért sem mindegy, mert a Telekom-csoportnál az állam a SIM-kártyákra és mobilokra más, jóval fontosabb területekhez képest szinte alig költ, és még a haragvó kormányszóvivő is sietett jelezni, hogy szó nincs a szélessávú hálózat fejlesztésében történő elképesztő léptékű, egymilliárd eurós közös fejlesztés felmondásáról. Márpedig a mobilnetes szerződések ennél két, de inkább három nagyságrenddel kisebb összegre szólnak.
Előtúrtuk a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság honlapjáról azt a keretmegállapodást, amelyik minden valószínűség szerint érintett a kormányzati bejelentéssel. Ez, ha lehet, még inkább azt a hatást erősíti, hogy a kormány a bejelentés stílusához és bizalmi következményeihez képest papírkarddal hadonászik: a 2013. december 31-én a három mobilszolgáltatóval, de első helyen már a Vodafone-nal megkötött megállapodás ugyanis éppen év végével jár le, így annak – az amúgy egyhavi felmondási idővel bármikor lehetséges – felmondására már nincs idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.