2015. december 2., szerda

NINCS OKUK AZ ÜNNEPLÉSRE

SZÖVEGKOVÁCS BLOGSzerző: Szovegkovacs



Néhol ünnepelnek, máshol pedig a túlélésért küzdenek a magyar rádiózás napján (december 1-én).
... november 30-án a Szabadkai Rádióhoz látogatott a Szövegkovács, ahol a korántsem rózsás helyzet ellenére még tudnak mosolyogni az emberek. Már akik maradtak. Egy 47 esztendős rádió utolsó mohikánjai... Ezúttal nincs kérdezz-felelek, hanem Németh Ernő (a magyar nyelvű műsorok szerkesztősége) főszerkesztőé a szó, aki a végsőkig kitart. Az ő sorait olvashatják.
„A Szabadkai Rádió leépítése már a kétezres évek elején megkezdődött, s elég furcsán, hisz azt hittük, hogy fejlesztésről van szó: a napi 6 órás programot 24 órásra bővítették 2002-ben, a magyar adás külön frekvenciát kapott, több fiatal munkatárs jött, megsokszorozták a külsős besegítők számát, akik száma elérte a 30-40-et. A valós szándék azonban 3-4 év után kiderült: csak arra szolgáltunk, hogy egy új RTV munkatársi gárdáját kineveljük.
A Vajdasági Magyar Szövetség akkori elnöke feleségével együttműködve megalapította ugyanis a Pannon magán RTV-t. Az addigra kinevelt munkatársak legnagyobb részét oda vezérelték át, s ezután nyíltan megkezdődött a Szabadkai Rádió működésének az ellehetetlenítése is. El akarták venni a frekvenciánkat, amelyen az egész napos magyar nyelvű műsort sugároztuk. Hallgatóink tiltakozásba kezdtek, öt nap alatt 20 ezer aláírás gyűlt össze. A politikum ettől megrettent ugyan, látszólag békén hagytak bennünket, a háttérben azonban szünet nélkül folyt a kivéreztetés: a pénzelvonás, a létszámleépítés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.