2016. július 24., vasárnap

AZ ERDOGÁNI PÉLDA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.07.23.


Érdemes, kérem, néha hátralépni, és úgy megszemlélni a képet, áttekinteni az egészet, elmenni pár napra, kikapcsolódni, újságot is alig olvasni: aztán friss elmével újra megszemlélni a világot.
 
Világnézni.
 
Mit látunk tehát ebben a pillanatban?
 
Ebben a pillanatban azt látjuk, hogy mindenkinek elment a szépesze és lepkehálóval kergeti, Ankarától Londonig. A világ új fejlődési szakaszba lépett, melyet leginkább az irracionalitás jellemez, sok-sok elhamarkodott, érzelmi alapon hozott döntéssel, melyek egyelőre helyi, később általános válsághoz és természetesen pusztító háborúkhoz fognak vezetni a legváratlanabb helyeken. Hogy ez aztán végül senkinek sem lesz jó, az világos, de egyelőre senkit sem érdekel.
 
A planétát sújtó hosszanti frásztörés első jelei pont ma egy hónapja, június 23-án mutatkoztak meg, mikor is Nagy-Britannia népszavazás útján, tudtán kívül Angliává alakult, mivel lányos zavarában úgy döntött, kilép az Európai Unióból. Még szerencse, hogy Boris Johnsonnak és Nigel Farage-nak nem jutott eszébe felíratni a szavazóívre, hogy az Egyesült Királyság lekvárköszörülő részvénytársasággá alakul, mert azt is megszavazták volna: ahogy bármit. Ahogy korábban egy szintén brit állampolgárságú, rendezetlen személyazonosságú úriember, bizonyos Shakespeare írta:
 
„Ez mind a béke s nagy vagyon fekélye: Belül fakad fel, s nem látszik kivűl,
Mért hal az ember.”
 
A döntéssel tulajdonképpen csak mindenki járt rosszul, de nagyon – még a legfőbb támogatói is olyan pályaíveket írnak le, hogy nincs az a műrepülő a Farnborough-i légiparádén, aki követni tudná őket. Johnson például külügyminiszter lett, melynek következtében nyilvánvalóvá vált, hogy az angol humor nem ismer határokat. De nemsokára sajnos nem bohócokra lesz szükség, hanem államférfiakra – nos, ebben a szerepben sem Johnsont, sem Farage-ot nem láttuk még, azonban kétséges, hogy nagyot tudnának alakítani. A brit gazdaság most csikorog, később rogyadozni fog, még később, de még az idén le is fog állni, a vámunió hiányának köszönhetően. Érdekes lesz az autarkia egy olyan szigeten, ahol például alig terem gyümölcs.
 
Vagy gabona...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.