2017. március 22., szerda

2018 TÉTJE AZ, HOGY LESZ-E PARLAMENTI TÖBBSÉGE A FIDESZNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.22.


Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig mindenkitől azt halljuk, hogy az ellenzéki pártok célja a kormányváltás. De ki hiszi el ezt ezeknek a pártoknak? Vajon hányan akarnák igazán, hogy Vona Gábor vagy Gyurcsány Ferenc vezesse az országot? Ez a centrális erőtér logikája, és ezt kell meghaladni akkor, ha változást akarunk elérni a 2018-as választásokkal. Márpedig lehet változást elérni, ha hiszünk benne. Akkor leverhetjük a Fidesz pökhendiségét, kontrollt gyakorolhatunk a kormányzásuk fölött, és 50 százalékos parlamenti többség alá szoríthatjuk a kormánypártot.

Kormányváltás kell?

A kormányváltás nem motiválja az Orbánt leváltani akaró tömegeket, nem cél nekik, hiszen ha akartak volna, eddig is választottak volna maguknak pártot. De úgy érzik, a jelenlegi kínálatból senki se elég jó, és senki se elég erős ahhoz, hogy érdemes legyen mellettük elköteleződni.

Az Orbán által létrehozott centrális erőtérnek ez a lényege. Mindig a Fidesznek kell a legerősebbenek maradni, és meg kell akadályozni, vagy hitelteleníteni kell mindenféle összefogást, ellenzéki erőt. Márpedig a Fidesz nem váltható le az általa létrehozott választási rendszerben, csupán akkor, ha létrejön egy nála lényegesen, akár 100-200 ezerrel több szavazóval rendelkező politikai bázis, amelynek szavazói el is mennek szavazni.

Ha a kormányváltást tűzzük ki célként 2018-ra, akkor ezt a szavazóbázist kell létrehozni, de ha megnézzük a közvélemény-kutatásokat, akkor látszik, hogy ez egy év alatt reménytelen vállalkozás. Már csak azért is, mert a Fidesz kezében van a média nagy része, az állami költések tengere, és az államhatalom is, amellyel könnyen keresztbe tud tenni egy-egy felfejlődő ellenzéki erőnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.