2017. október 5., csütörtök

AZ ELKÉNYELMESEDŐ SZUPERHATALOM TRAGÉDIÁJA

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.10.05.


Tíz évig tartott az aranykor – írja Kevin D. Williamson, a National Review szerzője az amerikai hegemóniáról a kommunizmus bukása után. Állítása szerint az amerikaiak annyira belesüppedtek a győzelmi örömmámorba, hogy elfelejtették figyelembe venni a 19 iszlám fanatikust, akik 2001-ben átírták a történelmüket.

Williamson szerint az Egyesült Államok töretlen fejlődését megpecsételte a tény, hogy a Szovjetunió legyőzése után belekényelmesedtek a kialakulóban lévő szuperhatalmi pozíciójukba. Érvelését a szovjetek antifasiszta propagandája által indokolt, Kelet-Berlin köré emelt fal lebontásától indítja, amely esemény azóta nem csupán az amerikai, de a globális köztudat számára is a szabadság és az egyesülés szinonimájává avanzsált.

A kelet-berlini kivándorlást megállítani hivatott akadály 1991-ben tűnt el véglegesen, karöltve a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségével, amely a fent említett év novemberében hullott elemeire. A nyugati világ, jelesül az Egyesült Államok kultúrájában ez az esemény szimbolizálta a szabadság diadalát a diktatúra felett, a liberális demokrácia elsőségét a szocialista államokkal szemben. A hidegháború a nagybetűs Történelem részévé vált, és a „változás szeléről” énekeltek a rádióban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.