2017. október 25., szerda

FORRADALMAT VIZIONÁL TGM

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS
2017.10.25.


„Nem kérdés, hogy forradalom lesz. A nép forradalma az elnyomói ellen, mint mindig. De nem erőszakos forradalom, ezt nagyon remélem, mert akkor nem ér semmit. Az erőszakos forradalmakból általában zsarnokságok jönnek ki” – polemizált Tamás Gáspár Miklós filozófus, azaz TGM az ATV október 24-ei, Egyenes Beszéd című műsorában. Nem sok idő telt el, s a Facebookon már meg is jelentek a fanyalgó kommentek. TGM esetében, ez szinte megszokott. Bármit is mond, bármit is ír, ahhoz hasonló megjegyzésekkel fogadja megnyilatkozásait az álnevek mögé bújó trollsereg, mint amilyenekkel a minap a Mandiner.hu szemléző hasábjában megjelent cikkét:

„Haha Gazsi, ne már!” „Meddig nyomatod még ezt?” „A rejtozes, az aknamunka, a besugas, a terrorizalas, a haza eladasa, a provokalas, a nevtelen feljelentesek, padlaslesopresek, koromletepes, AVH, trukkok szazai, gender-bender, hazugsaghegyek - ezek a ti forradalmi hagyomanyaitok/kulturatok, amit ti demokracianak neveztek.” „Ez az alak valami egy tipikus értelmiségi elit. Hüjje, mint a s..g.” És így tovább.

A Facebookon azonban ezúttal sem a névtelen had fröcsögte ki magából az elfojtott indulatokat.

Ismerőseim ismerőseinek fényképpel, névvel vállalt mondataiba ütköztem: „Elképedve hallgattam Tamás Gáspár Miklóst az Egyenes Beszédben. Pl. amikor azt mondta, hogy Ausztriában éppen szélsőjobboldali kormány alakul, Magyarországon pedig az elnyomott nép forradalmat fog csinálni, ami azonban nem lehet erőszakos, mert utána újabb diktatúra jöhet, a baloldalnak viszont befelé kellene fordulnia. Attól tartok, hogy a korábban általam tisztelt TGM mára sok tekintetben zavart lett, s nem egészen értem, miért szükséges őt behívni ilyen műsorokba”.

„Őrült beszéd, de van benne rendszer” – mentegette a TGM-től nem egészen pontosan idézett gondolatokat Shakespeare szavaival a következő kommentelő, amire én azzal álltam elő: „TGM általánosabban beszélt a békés forradalomról. Legalábbis én így értettem. Mindenesetre kétszer is meghallgatnám, mielőtt elmarasztaló ítéletet fogalmaznék róla, s persze másról is. S még akkor is élnék a gyanúperrel, hátha én értek félre valamit”. Megjegyzéseinket azonban rögvest félresöpörte a következő hozzászóló: „Forradalom, totális hülyeség, demokráciában élünk,a regnáló kormányt a választáson le kell cserélni, ha nem szavaz rájuk senki, buknak, mint a sicc”. Ez azonban szűklátókörűség.

Távolabbra kellene tekinteni! A határainkon túli világra is nézve, és időben is jóval előrébb gondolva.

Ha így teszünk, mindenekelőtt a technológia jövőbeni robbanásszerű változását fogjuk konstatálni. Márpedig ez minden eddiginél nagyobb tömegeket lök majd a társadalmak peremére. A régi marxi tétel szerint mindennek az emberi szükségletek növekedése a motorja. A közvetítő szerepet a tőke, a tőketulajdonosok játsszák a folyamatban. És ez a dolog kulcsa. Mindaddig, amíg a tőkés elosztási mód érvényesül, minden eddiginél falanszterszerűbb körülmények között, minden eddiginél lélekölőbb formákat fog ölteni a kizsákmányolás. Ez aztán alapja lesz az egyének, az osztályok, a rétegek közötti gyűlölködésnek a felfokozott érdekellentétek és a dolgozók totálissá váló munkahelyi, sőt otthoni ellenőrzése miatt.

Ezek ellen már nem lesznek képesek fellépni a falusi, a városi, a nemzeti közösségek vezetői, akik saját érdekeiket követve nem választóikat képviselik, hanem komprádorokká válnak. Egy maroknyi csoport távoli üzleti-gazdasági-politikai-katonai hatalmi központokban hozza majd meg a globális és regionális döntéseket a tőkeérdekeknek megfelelően, az adott körzetek, országok, sőt földrészek lakosságának megkérdezése nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.