2018. április 30., hétfő

AZ AZERI ELNÖKI CSALÁD A MÁLTAI PILÁTUS BANKOT HASZNÁLTA VAGYONA ELREJTÉSÉRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.04.29.


Afféle családi bankként használta az azeri kormányzó elit a máltai Pilatus Bankot. Az uniós szigetország bankján keresztül bonyolítottak le ugyanis több olyan üzletet is Ilham Alijev azeri elnök lányai, amelynek során offshore cégeken keresztül vásároltak luxusingatlanokat, cégeket, és drága szállodákat Európában és a Közel-Keleten. A cél az volt, hogy az azeri polgárok ne tudják meg, milyen mesés vagyonuk van. 

Az Alijev-lányok mellett Kamaladdin Hejdarov azeri katasztrófavédelmi miniszter fiai is a Pilatus Bankon keresztül bonyolítottak hasonló üzleteket. A bank ellen jelenleg pénzmosás ügyében nyomoznak, pénzeszközeit zárolták.

Először a tavaly októberben meggyilkolt máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia írta meg, hogy az azerbajdzsáni elnöki családnak a Pilatus Banknál vannak számlái.

Kapcsolódó cikkeink

Autóba rejtett bombával gyilkolták meg Málta legismertebb tényfeltáró újságíróját

A Daphne Projekt: 45 kollégája eredt a felrobbantott máltai újságírónő gyilkosainak nyomába

Ján és Daphne Törvényei: Hogyan lehet elejét venni az újságíró-gyilkosságoknak?

Az újságírónő halála után indult újtára a Daphne-projekt, amely azt a célt tűzte ki, hogy befejezze a meggyilkolt máltai újságíró oknyomozó munkáját. A nemzetközi projektben 17 másik újságírószervezet mellett az OCCRP is részt vesz. Ez a cikk is a Daphne-projekt része...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.