2018. június 4., hétfő

ILYEN MA GYEREKNEK LENNI MAGYARORSZÁGON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: KERÉNYI KATA
2018.06.04.


...Ha gyerek vagy, vakon bízol a felnőttekben, ők pedig van, hogy visszaélnek ezzel a bizalommal. Ha bántanak, lehet, hogy csak évek múlva derül ki, és akkor is kihallgatások, szembesítések sora vár rád, ahol újra meg újra át kell élned a történteket.

Ha gyerek vagy, és a szüleidnek tartósan nincs jövedelme, előfordulhat, hogy kiemelnek a családodból. és állami gondoskodásba kerülsz. Ez nem a te döntésed és nem a szüleidé. Lehet, hogy ha megfelelő segítséget kapnátok, javulna a helyzetetek, és a családdal maradhatnál, de erre nem, vagy csak alig van lehetőség.

Ha gyerek vagy, és állami gondoskodásban élsz, sokkal kevesebb lehetőséged van, mint családban nevelkedő társaidnak. A társadalom nagy része számára ráadásul láthatatlan vagy, mivel a helyzetedből fakadóan nem juthatsz el olyan helyekre, ahol a korodbeliek kapcsolatokat építhetnek. A te kapcsolataid a közvetlen környezetedben élő többi gyerek, iskolába is nagyrészt együtt jártok, és a szabadidőtöket is együtt töltitek.

Ha gyerek vagy, és fogyatékossággal élsz, a családodnak nagy nehézséget jelent, hogy mindent megkapj, amire szükséged van, és így sokszor egymásra már nem marad idejük és energiájuk. Ha szerencsés vagy, és a fővárosban laksz, sok lehetőséged van fejlődni, kapcsolatokat keresni, de ha egy vidéki kisvárosban vagy falun élsz, ez szinte megoldhatatlan.

Ha gyerek vagy, és iskolába szeretnél járni, de tanulási nehézségeid vannak, a legtöbb problámával egyedül kell megküzdened, mert az iskola nem biztos, hogy segít neked. Minél idősebb vagy, annál kevesebb segítséget kapsz. A hamarosan életbe lépő új törvény értelmében pedig még az is lehet, hogy sok év könnyített tanulás után hirtelen ugyanazoknak a feltételeknek kell majd megfelelned a következő tanévtől, mint a többieknek.

Ha gyerek vagy, és kísérő nélkül érkezel Magyarországra, elvileg kerülhetsz akár nevelőszülőkhöz is, de ennek valójában nagyon kicsi az esélye. Ha a korodat 14 év alattiként állapítják meg, gyermekotthonban fogsz élni, ha 14-18 év közöttinek tippelnek, akkor akár hónapokra is az átmeneti szállásokon rekedhetsz, még felnőttek számára is nehezen viselhető körülmények között, egyedül.

Nemrég volt gyermeknap. Volt, aki a családjával ünnepelhetett, volt, akinek csak ezen az egy napon jutott egy kis plusz figyelem, és volt, akinek ez is csak olyan küzdelmes és nyomasztó nap volt, mint a többi. Nem az a kérdés, kik vannak többen. Az a kérdés, miért lehetséges ez egyáltalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.