2018. július 12., csütörtök

A JÓZSEFVÁROSI VERESÉG NEM BOSSZANTÓ, A BOSSZANTÓ AZ, HA SENKI NEM TANUL BELŐLE

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.07.12.


Semmilyen feltétel nem volt adott a Józsefvárosi időközi választáson az ellenzék győzelméhez, de ettől függetlenül megvolt az esély, ahogy mindig megvan a győzelemre. Csakhogy ehhez olyan szintet kellett volna megugrania a helyi pártoknak és civileknek, amit helyben és országosan sem tudnak megugrani. Így nem a nagy csodákra kell várni, hanem megoldani azokat a tartalmi és szervezeti problémákat, amik a baloldali-liberális térfél válságát jelentik lassan egy évtizede.

Miért fontos a nyolcadik kerületi időközi?

A nyolcadik kerület mint terep azért izgalmasabb az átlagnál az országos politikai térképen, mert a Kocsis Máté vezette kerület tekinthető a Fidesz egyfajta laboratóriumának. Számos olyan fideszes kampányelem vagy technika, amelyet később az országos politikában láthattunk, innen indult, vagy itt lett kipróbálva. Ilyen a civil szervezetek elleni, vagy a hajléktalanok elleni kampány, illetve a nyolcadik kerületi helyi újságban az ellenzéki szereplőkre név szerint szállt rá még 2011-ben a Fidesz. Itt migránsozott durván először egy fideszes politikus Kocsis Máté személyében, és a felső-középosztálynak kedvező, a szegényeket, dolgozókat és a rájuk támaszkodó politikát szétlövő politikai teret is itt hozott először létre a Fidesz. Mindeközben pedig a kerületben tényleg vannak fejlődést mutató területek. Tehát a fideszes átlaghoz képest jobb és innovatívabb kerületi Fidesz állt szemben teljesen szétesett pártokkal és valódi erőt nem képviselő civilekkel.

Ellenben még mindig a nyolcadik kerület az, ahol a legtöbb, potenciállal rendelkező helyi ellenzéki politizálásra képes szervezet, vagy szerveződés működik.

Tehát miközben tagadhatatlanul nagyon erős a legmodernebb kampányeszközöket bevető helyi Fidesz, addig itt is van vele szemben a legnagyobb esély egy esetleges ellenállásra.


Csakhogy ahogy ebben a kampányban is látszott, szervezetileg az ellenzék nincs olyan állapotban, hogy felvegye a versenyt a Fidesszel. Ennek pedig megvannak az okai, amik országos szintre is vetíthetők – ebben az elemzésben erre is próbálok rámutatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.