2018. július 14., szombat

AUSZTRÁLIA SÖTÉT OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.14.


A legfrissebb hír szerint több, mint tíz éves mélyponton van a bevándorlás Ausztráliába a kormány szigorúbb hozzáállása miatt. Ennek ellenére sokan vágynak az országba, talán azért, mert messze van, és bizonyos romantikával közelít hozzá az ember, emellett az országimidzs sem utolsó. Ugyanakkor azzal is tisztában van az ember, hogy a valóság a legritkább esetben felel meg az általános képnek. A mai poszt éppen ezért azokról a dolgokról szól, amik nem olyan jók e távoli földrészen.

Bár néhány korábbi poszt alapján szinte reménytelen, azért megpróbálom hangsúlyozni, hogy az alábbiakban szánt szándékkal nem a pozitív dolgok szerepelnek, azokról is akadt már itt bőven írás.

A véleményeket egy olyan threadből vettem át (innen), melynek kifejezetten ez volt a témája. Megpróbáltam sok válaszadóból (akik között akadtak ausztrálok, vagy ott élő, esetleg korábban több évet ott élt külföldiek) a legtipikusabb véleményeket csoportosítva (tehát nem válaszadóként) összeszedni. Ez következik most.

Árak

Ausztrália nem olcsó hely, persze mint oly sok minden, ez is relatív, hiszen a keresetek is viszonylag magasak. Ugyanakkor azt többen írták, hogy a ház- vagy lakásbérlés elég húzós, különösen a nagyvárosok, elsősorban Sydney és Melbourne vonzáskörzetében (magukról a városokról most ne is beszéljünk).

Európából érkezve furcsa lehet, hogy sok olyan dolog, ami nálunk állami finanszírozású, vagy kifejezetten olcsó, azért Ausztráliában elég komoly összegeket kell letenni asztalra – nem meglepő módon az egészségügyet és az oktatást említették többen.

Mivel a fizetések magasak, ezért a szolgáltatások (például a taxi) is sokba kerülnek, és ne lepődjünk meg azon sem, ha az autókért is többet kell fizetni. A friss zöldség-gyümölcs viszonylag jó áron kapható, az éttermek viszont drágák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.