2018. július 24., kedd

ÍGY VÁLTAK A POLITIKUSOK A VÁLASZTÓK HELYETT AZ ÚJSÁGÍRÓK RABSZOLGÁIVÁ

MÉRCE
Szerző: SZAKÁCS ANDRÁS
2018.07.24.


Eredetileg azt terveztem, hogy arról írok egy posztot, sőt nem is – 2 év után, visszatérve az alapokhoz – elemzést, hogy mit szúrt el, és mit tehetett volna helyette az ellenzék a képviselői fizetések kapcsán. Nem megmondós és beszólós jelleggel, hogy kerüljem a mostanában elharapódzó véleménycikkezést, hanem tépelődő hozzáállással: mit lehetett volna másképp csinálni. Már csak azért is, mert osztom azok véleményét, akik szerint nem csak a politikusoknak, de mindenkinek, aki felületet kap a médiában, felelőssége van, legyen akár blogger, elemző vagy éppen újságíró.

De aztán meggondoltam magam, no nem azért, mert Dezső András lelőtte a poént a „Csak egyetlen példa, amiből látszik, mennyire töketlen az ellenzék” című cikkében, hanem ahogy lelőtte. „Tanácsának” minősége egy sokkal fontosabb jelenségre irányítja rá a figyelmünket: az ellenzék „van rajta sapka, nincs rajta sapka„ helyzetére. Arra, hogy nem tudósításokban, hanem véleménycikkekben, vagy tudósításba álcázott véleménycikkekben jelenik meg a pártok politikai cselekvése.

Erre persze lehet az az érv, hogy az emberek a véleményt keresik, és kell a kattintás, a legjobb megoldás, ha már a címben olyat szólunk be, ami miatt kattint az olvasó. Csakhogy mindegy, hogy már a címben, vagy „csak” a szövegben fogalmaznak meg véleményt az újságírók. Mindegyik gyakorlattal szétbombázzák a pártok működését. A pártok ugyanis innentől kezdve két szűrővel kell, hogy megbirkózzanak, az újságíróval és a választóval.
A tudomány jelenlegi állása szerint a média sokkal inkább azt határozza meg, hogy miről gondolkodunk, nem pedig azt, hogy mit gondoljunk. Utóbbira a média helyett sokkal inkább a propaganda tesz kísérletet.

Több újságíró is azonban, talán tudtán kívül, a propaganda területére tévedt. Aminek az ő szempontjukból megvan az a negatív következménye, hogy könnyebbé vált a megbélyegzésük, bizonyíthatóvá vált a véleménnyel teli tudósításoknak köszönhetően, hogy lám, nincs is független média, mindenki választ oldalt, ami aztán írásaival támogat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.