2018. augusztus 31., péntek

A HONVÉDKÓRHÁZ VÁLSÁGA MUTATJA MEG, MI AZ ÁRA A MŰKÖDŐ EGÉSZSÉGÜGYNEK

MÉRCE
PAPP GÁSPÁR
2018.08.31.


TEGNAP DERÜLT KI, HOGY A HONVÉDKÓRHÁZ 112 ORVOSA NEM HAJLANDÓ TÖBB TÚLÓRÁT VÁLLALNI, AMIÉRT A JÚLIUSI TÚLÓRÁIKAT NEM FIZETTÉK KI. A HÍREK SZERINT NÉHÁNYAN FEL IS MONDTAK A KÓRHÁZ SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYÁN. SZAKEMBEREK SZERINT A KIALAKULT HELYZET A BETEGEK VESZÉLYEZTETÉSÉIG IS FAJULHAT, AMI PONTOSAN MEGMUTATJA, MILYEN VISZONYOKON ALAPUL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY.

A HVG.HU ÁLTAL MEGKÉRDEZETT SZAKEMBEREK ÉS A HONVÉDBAN DOLGOZÓ FORRÁSOK SZERINT A 112 ANESZTEZIOLÓGUS ÉS TRAUMATOLÓGUS SZAKORVOS KIESŐ TÚLÓRÁI ÉS A KORÁBBI FELMONDÁSOK MIATT A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYRA KELL ÁTCSOPORTOSÍTANI ERŐFORRÁSOKAT, AMI RONTJA AZ ELLÁTÁS MINŐSÉGÉT, ÉS VESZÉLYEZTETI A BETEGELLÁTÁST. AZ ÁTCSOPORTOSÍTÁSOK MIATT RÁADÁSUL A MŰTÉTI VÁRÓLISTÁK IS TOVÁBB NŐHETNEK, PEDIG AZ ORSZÁGOS VÁRÓLISTA ADATBÁZIS ÉRINTETT SORAI KÖZT MOST IS ELKÉPESZTŐ SZÁMOKAT OLVASNI: TÉRDPROTÉZISMŰTÉTRE PÉLDÁUL 685 NAPOT KELL VÁRNI, CSÍPŐPROTÉZIS-MŰTÉTRE PEDIG 260 NAPOT.

A HVG.HU ÁLTAL MEGSZÓLALTATOTT KÉT SZAKEMBER-ÉRDEKVÉDŐ SZERINT
ÉRTHETETLEN, HOGY MIÉRT SPÓROL A BÉREKEN A MENEDZSMENT, AHELYETT, HOGY A KORMÁNYNÁL LOBBIZNA TÖBB PÉNZÉRT.


Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakdolgozók Szakszervezetének elnöke azt a közmondásos gyakorlatot is ismerteti, hogy a súlyos szakemberhiány és az alacsonyan tartott bérek nyomán előálló megalázó helyzetek ellenére az orvosok, ápolók rendszerint a betegellátást helyezik önérdekeik elé, és nem lázadnak fel, amivel a munkáltatók rendszeresen visszaélnek. A mostani válság ennek a gyakorlatnak a felrúgása miatt jött létre.

A Honvédkórházban kialakult helyzet tehát abba ad betekintést, hogy mi történik, ha az egészségügyi szakemberek nem hagyják, hogy a betegellátás fenntartása érdekében napról napra visszaéljenek az elkötelezettségükkel, és nem vállalják tovább azt a munkát, amiért nem fizetik meg (avagy ki) őket.

Tovább romlik az ellátás minősége, a helyzet akár a betegek veszélyeztetéséig fajulhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.