2018. szeptember 12., szerda

A NÉPPÁRTI KÉPVISELŐK IS ORBÁN ELLEN FORDULTAK

444
Szerző: ERDÉLYI PÉTER
2018.09.11.


- Kedd délután az Európai Parlamentben arról vitatkoztak, hogy Magyarországon az EU alapértékeit súlyosan megsérti-e a kormány, és ezek az értékek egyértelmű veszélyben vannak-e ezért.

- Az EP felkérésére Judith Sargentini holland képviselő írt erről egy jelentést, aminek az a következtetése, hogy ezek a veszélyek valósak, és ezért a parlamentnek javasolnia kellene, hogy élesedjen az EU alapszerződésének hetes cikkelye szerinti eljárás. Legsúlyosabb esetben az eljárás végén a magyar kormány elvesztheti a szavazati jogát az EU-ban.

- Az eljárásról és a jelentés előzményeiről itt írtunk részletesen.

- Kedden a képviselők vitáztak a jelentésről, szerda délután pedig szavaznak róla. Kétharmados többség kell ahhoz, hogy az EP élesítse a hetes cikkelyt Magyarországgal szemben.

- A vitában Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólalt, azt mondta, hogy itt Magyarországot és a magyar népet támadják.

- A legtöbb felszólaló azt mondta, hogy megszavazzák a hetes cikkely élesítését, Orbán mellett leginkább a szélsőjobboldali pártok és a fideszesek álltak ki.

A vita legfontosabb hozzászólásai időrendben:

Judith Sargentini: Magyarország nem tartja be alapszerződésben vállalt kötelességeit


"Ma arról vitázunk, hogy a jogállamiság, az alapjogok hogy állnak Magyarországon" - kezdte vitaindítóját a parlament zöldpárti jelentéstevője, Judith Sargentini. Az unió alapja az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok tisztelete, ezek minden tagállam értékei, mondta ezután az EU alapszerződését felidézve. Annak aláírásával a tagállamok kötelezettségként vállaltak ezek védelmére. "Vajon minden tagállam megfelel ezeknek a kötelezettségeknek? Attól tartok, nem" - mondta ezután, majd sorolni kezdte kritikáit a magyar kormánnyal szemben: korlátozták a sajtószabadságot, a vallásszabadságot, ellehetetlenítették a civil szervezetek működését.

Megjegyzése szerint sokszor EU-s forrásokból gazdálkodnak azok az intézmények, amelyek korlátozzák a civil szervezetek működését. "Sajnos semmi sem javult július óta, amikor szavaztunk erről a jelentésről" - mondta. Sőt, még romlott is, tette hozzá, felidézve a civil szervezetekre kivetett különadót.
"Különös csalódást kelt, hogy a tagállamok szemet hunynak a jogállam strukturált leépítése felett" - mondta. Sargentini szerint az EP feladata az alapszerződés betartatása, épp ezért szükséges a 7-es cikkely élesítése. "Kollégák, eljött az idő, hogy fontos döntéseket hozzunk. Megengedhető-e, hogy egy kormány megsértse az alapszerződést" - zárta felszólalását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.