2018. szeptember 16., vasárnap

FAZ - ORBÁN VIKTORNAK TÁVOZNIA KELL A NÉPPÁRTBÓL, HA NEM KÍVÁN SZÉPSZERÉVEL MENNI, MEG KELL SZABADULNI TŐLE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.15.



- Orbán arra játszik, hogy kitegye a Néppárt, és utána alighanem megpróbálja megszervezni az európai szélsőjobbot, Gulyást máris menesztette Strachéhoz, mialatt Bannon nem győzte dicsérni a magyar kormányfőt és Salvinit 

- A pápa csak az emberbarát populizmust tartja elfogadhatónak, közben Babis, Magyarország legújabb pártfogója elégtelenre vizsgázott emberségből

- Az európai populisták a 10 évvel ezelőtti pénzügyi válság hullámain jutottak ennyire előre, jelenleg ők szabják meg az ütemet a hagyományos, nagy pártoknak

FAZ

Orbánnak távoznia kell a kereszténydemokraták soraiból, ez nem lehet másként – állapítja meg nagy tekintélyű német konzervatív lap. A kommentár kifejti, hogy az Európai Parlament elmondhatatlanul lejáratta volna magát, ha nem tör lándzsát a jogállami eljárás megindítása mellett. A miniszterelnök szorongatja a civil társadalmat, alattomosan lép fel a CEU-val szemben. A migrációs terhek elosztásánál érvényes döntéseket hagy figyelmen kívül. A strasbourgi döntés alapján most a tagállamoknak kell cselekedniük. Meg kell kezdeniük az eljárást, bár az hosszadalmas lesz, miközben szorít az idő. Májusban jönnek az európai választások és fontos, hogy az EU-barát pártok egységesen szálljanak szembe a nacionalistákkal.

Ám ha a Fidesz továbbra is a Néppárt tagja marad, akkor egy csónakban kénytelenek evezni az európaiak, illetve a földrész ellenfelei. Ez nem vezet jóra, ennélfogva a Fidesznek el kell hagynia a konzervatív tábort. Ha nem hajlandó rá magától, akkor ki kell zárni. Ennek lesznek hátulütői, mivel Orbán emberei a következő időszakban az ellenoldalt fogják erősíteni Strasbourgban. De lényegesebbek az előnyök: a magyar miniszterelnökkel a soraikban, a konzervatívok képtelenek volnának egységesen harcolni az erős Európáért. Nélküle képesek. Reménytelen integrálni a nacionalistákat, inkább szembe kell szállni velük és választásokon kell megverni valamennyit.

The Times

Az európai konzervatívok attól tartanak, hogy Orbán Viktor el akarja hagyni a Néppártot, és azon töri a fejét, hogy új, erős szélsőjobbos szövetséget alapít Európában. Összehozhatja a magyar, lengyel, olasz, svéd, osztrák, dán és francia jobboldali-populista pártokat és akkor megkérdőjelezheti az EPP vezető szerepét. A drámai szakítás lehetősége azután vetődött fel élesen, hogy szerdán több tucat kereszténydemokrata képviselő fordult szembe Strasbourgban a magyar erős emberrel. A szavazás folyományaként Salvini találkozott az Osztrák Szabadságpárt vezérével, majd Gulyás Gergely ment Bécsbe, hogy egyeztessen Strachéval. A Néppárt sokáig védte a magyar politikust, de soraiból már sokan gondolják, hogy Orbán a saját kizárását igyekszik kiprovokálni.

A kedd esti frakciótanácskozáson még legnagyobb hívei is megdöbbentek, hogy mennyire nem hajlandó kompromisszumra. Egy szemtanú arról számolt be, hogy elutasító volt, minden javaslatot lesöpört az asztalról. Még arra sem volt kapható, hogy visszavegyen a politikai hangból. Ezek után legtöbb párttársa a Sargentini-jelentésre voksolt, aminek az igazi jelentősége abban van, hogy feltárta az új törésvonalat a jobboldalon. Egy bennfentes szerint Orbán most azért hangoztatja hűségét a konzervatívok iránt, mert azt a látszatot akarja kelteni, hogy kiteszik a pártcsaládból. Akkor ugyanis összeállhat a szélsőjobbal és szélről támadhatja eddigi szövetségeit.

Kurier

Orbán Viktor illiberális demokráciává alakítja át Magyarországot, ám az Európai Parlament elmarasztaló határozata után lehetőséget lát a maga számára a hazai ellenzék, amely mára tüntetést hirdetett. A kicsiny, megosztott pártok fel vannak háborodva, mert a kormányfő Strasbourgban kijelentette, hogy a képviselők a jelentés elfogadásával az ország és a magyarok becsületét sértették meg. A szervezők szerint aki felmutatja a hatalom szégyenletes tetteit, az nem az országot támadja, hanem éppenséggel a polgárok jogait és érdekeit védi. A hallgatag többség azonban a jelek szerint mégis inkább a miniszterelnök véleményét osztja. A magyar sajtó ugyanezt szajkózza, miután kevés kivételtől eltekintve úgy táncol, hogy a kormány fütyül. A tényeknek nemigen szokott utánajárni. Arra egy szót sem veszteget, hogy milyen megfontolások vezették az EP-képviselőket. Csakis arról lehet olvasni-hallani, hogy most már az Európai Néppárt is az illegális bevándorlást pártolja, ami persze nem igaz.

A bírálat nem kívánatos, azt hivatalos körökben támadásnak tekintik Magyarország és lakossága ellen. Felháborodottan szokták visszautasítani, akárcsak a Sargentini-jelentést. Aki más véleményen van, azt szocialista szellemi terroristának, hozzá nem értőnek, vagy ellenségnek minősítik. A kormány előszeretettel hivatkozik a kétharmados felhatalmazásra, megvan győződve arról, hogy az egész nép akaratát testesíti meg, és a párt nem más, mint Orbán Viktor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.