2018. szeptember 5., szerda

MÉG MINDIG NEM VAGYOK HAJLANDÓ ELHINNI, HOGY ENNYIRE ALJASOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.04.


4325 betöltetlen álláshely volt az állami iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén a Klebelsberg Központnál összesített adatok szerint. A kevés tanár miatt sok iskola nem tud csoportbontásokat csinálni, sok a túlóra, a kémia vagy a fizika szaktanári kar vészesen öregedik, sok helyen pedig csak nyugdíjas tanárokkal tudják megoldani a tanítást.

- Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium idén érettségizett diákjainak 41 százaléka nem a hazai felsőoktatásban folyatja tanulmányait.
- A Balog Zoltán emberi erőforrás csúcsminisztersége idején létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar oktatási helyzetértékelése szerint a kormány nem kíváncsi a szakértői véleményekre, lassan halad a döntéshozatal. Cserébe a tanárokat nem becsülik meg, ráadásul meg sem fizetik. A diákok unatkoznak, szoronganak és pozitív élmények nélkül ülnek az iskolapadban.
Radó Péter oktatáskutató szerint a kormányzat súlyos inkompetenciájának és érdektelenségének köszönhetően az oktatási rendszer minősége és hatékonysága folyamatosan romlik, intézményei lepusztulnak, a tanárok leterheltek, kiégtek, lelkileg feladták, és az egész kóceráj egyre kevésbé képes arra, hogy életesélyeket nyújtson gyerekek nagy tömegei számára. A helyzet drámai, de baromira nem érdekli az elvtiket.

Bár Ungár Péter ellenzéki politikus mai, sokadik eligazítása szerint aki mindent kritizál, az valójában kiszolgálja a Fideszt, és bár Ungár Péter ellenzéki politikus szerint ebben az országban mindenki tökéletesen tisztában van azzal, hogy kicsoda Mészáros Lőrinc és hogy rohad az egészségügy, valamint az oktatás, azért hadd ne menjünk el szó nélkül amellett, amit mindenki tud állítólag. Ha már a napos oldalon semmi más feladat nem maradt, mint Orbán világpolitikai ambícióinak fényesre nyalása, bukott, visszavonult, semmilyen hatalommal nem rendelkező politikusok és nem politikusok sárba döngölése, rendeszerkritikus értelmiségiek és kultúremberek mocskolása, és a parttalan migránsozás.

Ha azt el is fogadjuk, hogy már mindenki tudja és már mindenkinek a töke tele van azzal, hogy az oktatási rendszer gondolkodásra, alapvető problémamegoldásra képtelen félanalfabétákat nevel ki (igen, a 15 éves magyar diákok több mint negyede funkcionális analfabéta), hogy tanárnak, diáknak egyaránt kényszeres visszafejlődést jelent részt venni ebben az elhülyítésre kalibrált, kivéreztetett, de a teljes összeomlásra mégis képtelen (a szakember elmagyarázza, hogy miért) rendszerben, akkor is van valami ezeken is jóval túlmutató okádék bája annak, amikor az ágazatért felelős politikus büszkén tolja a nép pofájába: én is azért járatom magániskolába a kölkeimet, mert az egész úgy szar, ahogy van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.