2018. szeptember 12., szerda

NE BECSÜLJÜK ALÁ A SARGENTINI-JELENTÉS HATÁSÁT!

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.09.12.


448 szavazattal, a jelenlévő képviselők kétharmadával az Európai Parlament plénuma elfogadta a Sargentini-jelentést, amely komoly kritikákat fogalmaz meg az Orbán-kormányok 2010 óta zajló tevékenységével szemben. De mi is ennek a jelentősége?

Az április 8-a utáni letargiában, amely az ország nem fideszes felét jellemzi, könnyű belecsúszni egyfajta defetizmusba, hogy hát végül is mindez nem jelent semmit. Egy esendő dokumentumról van szó csupán, amelynek gyakorlati következményei nem lesznek, és tökéletesen szolgálja az Orbán által kiépített „liberál-globalista-sorosista” ármány képét. A Sargentini-jelentés elfogadása után a Fidesz ötnegyedes győzelmet fog aratni az EP-választásokon – szól a szomorú konklúzió.

Nem őrült beszéd, van ebben logika, de azt előtte is tudtuk, hogy nem ettől fog összeomlani a Fidesz, nem ettől fog megbukni Orbán. Nem is hiszem, hogy van ember az országban, aki ezt gondolná. De nem is ehhez a teljesen irreális elváráshoz kell mérnünk a Sargentini-jelentés elfogadását.

Ha ehhez mérjük ugyanis, akkor könnyű levonni a konklúziót, hogy Orbán nyert. Ami, lássuk be, ebben az esetben elég ordas nagy ostobaság. És az utóbbi időben egyre többet hallom ezt a megfejtést, hogy mindenből és mindennek az ellenkezőjéből Orbán győzelmét vezetjük le. Nem tudom, más hogy van vele, de ebből nekem kicsit most már elegem van.

Elég csak összehasonlítani a tegnapi EP-vitát a korábbi hasonló eseményekkel. Mindeddig az történt, hogy Orbán bement az ülésterembe, és dömper módjára végignyomult a házon, dadogó, a cipőjük orrát nézegető képviselőket hagyva maga után.

Na ez most nem így történt.

Orbán jött, majd szépen lepattant az Európai Parlament falairól.


Hiába volt a keddi vita feldúsítva a három szélsőjobbos frakció felszólalóival, hiába kaptuk azt a látszatot, hogy itt azért elég sokan kiállnak a magyar miniszterelnök mellett, a többség szilárdan a magyar jogállam, és nem az azt szétverő magyar kormány pártjára állt. És ami még szimbolikusabb, azok az Európai Néppárthoz tartozó vezetők, akik mindeddig élen jártak a cinikus és gyáva egyrészt-másrésztezésben, most nyíltan olvastak be Orbánnak.

A Sargentini-jelentés nem egy ok, ami majd a NER összeomlásához vezet, az a feladat továbbra is a magyar polgárok többségének demokratikus döntésétől fog függni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.