2018. november 22., csütörtök

A VIP-MIGRÁNS - DE MÉGIS KICSODA NIKOLA GRUEVSZKI?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MIKLÓS GÁBOR
2018.11.22.


A forgatókönyvírók még nem döntötték el, hogy politikai krimit vagy bohózatot írjanak Nikola Gruevszki egykori macedón miniszterelnök menekülésének történetéből. Sok a nevetséges, de sok a nyomasztó elem is ebben a nagyon balkáni sztoriban. De kicsoda Nikola Gruevszki?

Az angolul folyékonyan beszélő politikus nemcsak Orbán Viktorral tart fenn baráti és harcostársi viszonyt, hanem Aleksandar Vucic szerb elnökkel, Milo Djukanovic montenegrói vezetővel, valamint feltehetően az albán hatóságokkal is. Tíz évig volt kormányfő, ennyi idő alatt akár be is szerezhetett ennyi befolyásos jó barátot.

Gruevszki 48 éves, szkopjei születésű, két gyermeke van, közgazdász. Mozgalmas felnőtt élete már a rendszerváltás utáni korszakban bontakozott ki. Egyetemi tanulmányait még a hajdani Jugoszláviában kezdte ugyan, de valódi karrierje az új államhoz köti. Apai ágon a család az Oszmán Birodalom azon részéből származik, amely a második Balkán-háború után Görögországé lett. A hellén állam azonnal hozzálátott az ottani bolgár tudatú lakosság görögösítéséhez, a családneveket is hatóságilag megváltoztatták. Nikola nagyapját behívták a hadseregbe, és 1940-ben elesett a Görögországot megtámadó olaszokkal folytatott háborúban. A nagymama és a majdani miniszterelnök Talo nevű apja az 1945 és 1948 közötti években zajló görögországi polgárháború elől Szkopjébe menekült. Az édesapa a belgrádi egyetemen doktori címet szerzett, és a bitolai egyetemen tanított faipari szakemberként. Hamar elvált, és a nővérként dolgozó anya a négyéves Nikolát pár évre Líbiába vitte, amikor ott kapott jól fizető munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.