2018. április 10., kedd

ORBÁN AZ EGÉSZ UNIÓT MEGFERTŐZHETI ÉS BEDÖNTHETI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.10.


- Brüsszelnek el kell zárnia a pénzcsapokat az új magyar kormány számára, meg kell fékeznie a Fidesz tekintélyelvű ösztöneit, mert az ilyen erők az európai értékeket veszélyztetik a rothadt végeken

- A civilek elleni fellépésben csak az a meglepő, hogy Orbán egy pillanatot sem várt

- Leginkább az Európai Néppárt tudnak megálljt parancsolni a magyar vezetésnek, de a német belügyminiszter éppen most állt ki az új kormány mellett

Washington Post

A magyar kormányfő lefitymálja a demokráciát, ezért az uniónak le kell állítania az ország anyagi támogatását – mutat rá a kommentár. Mert mi egyéb fogja rávenni az EU-t, hogy álljon ki a demokratikus elvekért, amelyekről az állítja, hogy támogatja azokat. És meddig engedi meg még magának, hogy mindenkit bolondnak nézzen? Orbán Viktor az egész világra kiterjedő autokrata hullám éllovasa éppen most nyert meg egy mocskos választást. Országa most még gyorsabban fog eltávolodni az uniós alapszerződésben oly egyértelműen lefektetett értékektől, habár a politikus boldogan hasznot húz az európai alapokból karrierje előmozdítására. Ám itt az idő, hogy Brüsszel elzárja a csapot.

Az EU több mint gazdasági szervezet, a jogállamon és a demokrácián alapszik. Megköveteli, hogy a tagok ragaszkodjanak azokhoz az elvekhez, amiket Orbán arcátlanul támad. Piszkos trükköket vetett be a kampányban, így migránsellenes félelmet keltett, újra elővette az antiszemita szóképeket, nyíltan nekiment az uniónak, ám lehet, hogy mindez a demokrácia utolsó zihálása volt. Az ország megadta magát egy gyáva demagóg tekintélyelvű programjának. Ráadásul a választás hemzsegett a szabálytalanságoktól. A Fidesz úgy jutott kétharmadhoz, hogy többen voksoltak ellene, mint mellette. De a magyar demokrácia már előtte a haláltusáját vívta.

Orbán és támogatói állhatatosan lebontották a demokratikus és liberális szerkezeteket. Már nincsenek fékek és ellensúlyok. Ez vonatkozik a bíróságokra és a sajtóra is. De ami még megvetendőbb, az az, hogy ördögnek állította meg a bevándorlókat, és uszító, újfasiszta tekintetét Sorosra vetette, őt választotta, hogy megszemélyesítse az ellenséget. Az üzletember alapítványa milliókat fordított liberális programokra Magyarországon, Orbán tízmillió dollárokat költött közpénzből, hogy azt a látszatot keltse, mintha a befektető az országot fenyegetve a szálakat mozgatná. Mindezt a régi antiszemita összeesküvés elmélet baljós árnyékában. A politikus illiberális demokráciát akar, de már nem látni, hogy mi maradt a demokráciából. Az EU-t veszélynek tekinti Magyarország szempontjából. Akkor viszont a szervezet miért folyósít dollár milliárdokat, amikor ez az ember az ellenségének nyilvánította?

Brüsszelnek nem áll rendelkezésére egyértelmű eljárás, hogy kizárja bármelyik tagját. Nehéz még a szavazati jog felfüggesztése is, mert ennek Lengyelország ellenállna. De az Európai Néppárt is megvédheti. Viszont Németország rávehetné a többieket az EPP-n belül, hogy tegyenek lépéseket. Ha bizonyos jogokat ideiglenesen hatályon kívül helyeznek, az nyitva hagyná a kaput, ha sikerül legyőzniük az orbáni gépezetet azoknak a magyaroknak, akik vissza akarják terelni az országot az igazi demokrácia útjára. Még hatékonyabb módszer volna, ha leállítanák a szubvenciókat. A milliárdok idáig segítettek kiépíteni Orbán támogatását és alapvető forrást jelentenek az általa teremtett kleptokrácia számára. De a legfőbb ok az alapok befagyasztására, hogy ily módon figyelmeztetnék a többi önjelölt autokratát, aki mintaképnek tekinti a magyar politikust. Egyértelművé kell tenni, hogy eddig és ne tovább, azaz az EU megvédi az elveit. És aki feladja azokat, annak meg kell fizetnie az árát.

FT

A vezércikk úgy látja, hogy Orbán Viktor győzelme kihívás az uniónak, a szervezetnek meg kell találnia a módját, hogy visszafogja a Fidesz tekintélyelvű ösztöneit. A minősített többségre építve a politikus még inkább megszilárdíthatja szorítását az államgépezeten, és folytathatja a bírói függetlenség, illetvbe a sajtószabadság lebontását. Piszkos kampány után győzött, a migránsellenes retorikára épített, amit alig leplezett antiszemita összeesküvés elméletbe csomagot. Utóbbi Soros ellen irányult. De körmönfontabb formában célba vette az EU-t és annak értékeit is. Amit az EBESZ mondott a választásokról, azt meglehetősen ritkán lehet hallani egy uniós tagállam kapcsán. A magyarok vesztik a legtöbbet, ha Orbán folytatja a fél-tekintélyelvú irányvonalat. Viszont ha ellenőrzés nélkül marad, az növeli az illiberális fertőzés kockázatát, ami már a szervezet jövőjét fenyegeti.

A Fidesz egyik legsürgősebb feladatának tartja, hogy meginduljon a civilek ellen. A független média attól fél, hogy szakmai kamarába kényszerítik, tovább korlátozva a sajtószabadságot. Veszély fenyegeti az igazságszolgáltatást is. Ez az irány tiltott tantétel volna az uniós felvételt szabályzó koppenhágai feltételek alapján. Ám Brüsszel idáig képtelen volt arra, hogy közbelépjen, és a kormány ne tetszése szerint alakítsa át az országot. Nemigen látni, hogy mi változna e tekintetben. A szavazati jog felfüggesztéséhez és a támogatások megvonásához egyaránt egyhangú döntés szükséges. Lengyelország pedig bizonyosan vétózna, de lehet, hogy Ausztria és Olaszország is. Az Európa Néppárt idáig fedezi Orbánt. Legfőbb ideje volna azonban, hogy az EPP lépéseket tegyen a demokratikus magyar alapok védelmében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.