2018. május 12., szombat

ÜZENT EURÓPA: HA ORBÁN NEM TISZTELI AZ ÉRTÉKEINKET, NINCS HELYE KÖZTÜNK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.05.12.


Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője világosan fogalmazott arról, hogyan kell viselkednie annak, aki tag akar maradni. A kerítéssel nincs baja, de a civilek vegzálásával igen.

Hosszú interjút készített Manfred Weber német politikussal, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével Hollandia egyik legnagyobb napilapja, a De Volkskrant. Ez az a lap, ahol néhány hete, a választások után nem sokkal karikatúrán ábrázolták Orbánt. A kép a magyar miniszterelnök Európában jól ismert szlogenjét figurázza ki. A szöveg: "Harcolni fogunk a brüsszeli diktatórikus elit ellen!" A képen pedig a politikus két legismertebb kiegészítőjével: az élénk színű nyakkendővel és egy nagy zsák uniós pénzzel.

Weber pedig szintén a választások után raportra hívta Orbánt, ami a Fidesz szerint nem is volt raport, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a jövőre esedékes EP-választás volt a téma Orbán Viktor és az Európai Néppárt vezetői között, a Néppárt elnöke nem akart nyilatkozni. Csak annyi derült ki, politikailag kényes ügyekről beszéltek.

A Brüsszel csendes erejének nevezett Weber az interjúban arról beszélt, látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat, miközben az ő célkitűzése az, hogy az EU visszatérjen a valódi parlamenti demokráciához. Ezzel együtt pedig harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, közte Orbán Viktor jobboldali nacionalizmusa ellen is. Már az interjú első kérdése is a magyar miniszterelnökkel kapcsolatos: a Fidesz a néppárt tagja, de sokan csodálkoznak azon, miért tolerálják még ezt a tagságot. Weber szerint vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiség, a joguralom, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. “Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről.” De szerinte Orbán a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, mert “ezzel a tudomány szabadsága forog kockán” és ha a magyar kormányfő nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.