2018. május 12., szombat

A BÁLVÁNY KÉT ARCA

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.05.12.


Ritkán nézem Rónai Egon Húzós című műsorát, mert szinte mindegyik egy kaptafára megy, és kifejezetten személyes jellegű. Az, aki az illető személy iránt nem érdeklődik különösebben, szinte semmit sem mond ez az összeállítás. Nem így történt szerda este, amikor Gyurcsány Ferenc volt az újságíró vendége és aki még most is nagy érdeklődést válthat ki a nézőkben. Számomra pedig azért volt érdekes, mert egy történelmi korszakot idézett fel bennem, amit jómagam is megéltem, mint az akkori MSZP szimpatizánsa.

Maga a műsor elég hosszú volt ahhoz, hogy minden egyes problémára reflektáljak, nem is lenne ennek értelme, hiszen ahhoz mindenkinek látnia kellene eredetiben az adott beszélgetést. Ez utóbbitól függetlenül azonban van két olyan kérdés, amit mindenképpen érdemes újból elővenni és esetleg más megvilágításba helyezni. Az egyik ilyen probléma az őszödi beszéd kérdése, amit még mind a mai napig nem sikerült a maga valóságában megfejteni. Talán a legfontosabb dolog az, hogy ki, vagy kik szivárogtatták ki ezt a beszédet és milyen céllal. Az egyik verzió szerint az a technikus tette ezt, aki a felvételt készítette, kifejezetten azért, hogy ártson a politikusnak. A másik verziót maga Szanyi Tibor írta meg nekem még a Népszaván lévő blogomba, miszerint a beszédet maga Gyurcsány adta közre azzal a céllal, hogy fedezze és ellentételezze magát az MSZP-beli rosszakaróival szemben, amivel a saját imázsát akarta még pozitívabb színben feltüntetni. Ma már azonban teljesen mindegy az, hogy ki volt a kiszivárogtató, mert az egész eset kifejezetten ártott az akkori egész MSZP-nek, így senkinek sem hozhatott sikert.

Az őszödi beszéddel kapcsolatban sokan jogosan kritizálták annak bárdolatlan beszédstílusát, amire most Gyurcsány próbált mentséget keresni. Azzal érvelt, hogy egy szűk baráti körben megengedhetőnek tartja azt, hogy közönséges szavakat mondjon elsősorban a mondanivalójának a nyomatékosítása érdekében. Utólag persze állíthatjuk azt, hogy ez mégsem engedhető meg, hiszen azt a politikai ellenfelek felhasználhatják ellene, és például szolgálhat arra, hogy miként nem szabad egy politikusnak beszélni, akár egy meghittnek és jól ismertnek, sőt, barátinak gondolt társaságban sem. Mindenesetre ma már Gyurcsány talán százszor meggondolná azt, hogy milyen szavakat használ akár a saját pártján belül, tehát számára lehetett egy tanulási folyamat ennek a beszédnek kapcsán is.

Itt most nyilván nem ez a lényeg, hanem az, hogy maga a beszéd milyen további politikai folyamatokat váltott ki. Rónai szerint a 2006 őszi tüntetéssorozat ennek a beszédnek a folyománya volt, amit a rendőrség rosszul kezelt és ez egy újabb adalék volt az ellenzéknek arra nézve, hogy a kormány vezetői alkalmatlanságát bizonyítsák. Nem árt összevetni ezt a tényt azzal, hogy a Fidesz 2010 és 2018 közötti országlása során olyan súlyos esemény nem történt, mint 2006 őszén. S ezen a tényen az sem változtat, hogy azt milyen úton, módon érte el az Orbán-kormány. De az őszödi beszédnek lehet a következménye az is, hogy 2010-ben az MSZP szégyenletes vereséget szenvedett, amikor a Fidesz kétharmaddal tudott győzni. Sőt, állítja Rónai, az őszödi beszéd következményének is tekinthető a 2014-es és a 2018-as a balliberális ellenzéknek szintén kétharmados veresége. Logikusnak tűnik ez az érvelés, amit jómagam kész vagyok elfogadni. Egy dolgot azért én még hozzáteszek: 2006 őszén valami elszakadt a választókban, mégpedig a hatalom iránti bizalom a törvényes rend fenntartásának képessége iránt. Az akkori MSZP kézzelfoghatóan bebizonyította azt, hogy a 2006 őszi rendbontást és az ehhez hasonló rendzavarást képtelen megfelelően kezelni és nem tudja a lakosság biztonságát garantálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.