2018. szeptember 10., hétfő

MIRŐL SZÓL A MAGYARFALÓ SARGENTINI-JELENTÉS? ELOLVASTUK, HOGY NEKED NE KELLJEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: M. TÓTH BALÁZS
2018.09.10.


A napi politikai viták és hírek központjában pár napja az ún. Sargentini- jelentés áll. Ugyanakkor annak részletes tartalmát kevesen ismerik. Ami érthető, hiszen 68 oldalas, jogi-technikai nyelven megírt szöveget nem szívesen olvasgat az ember. Ezért következzen itt egy rövid összefoglalás arról, hogy milyen területeken tett milyen megállapítások alapján javasolja Judith Sargentini az Európai Parlament számára annak kimondását, hogy fennáll az egyértelmű veszélye, hogy az Európai Unió alapvetői értékeit súlyosan megsérti Magyarország.

Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy ez az írás semmilyen módon nem foglalkozik a jelentés értékelésével. Sem azzal, hogy az abban foglalt megállapításokról mit gondolok én, vagy szerintem mit kellene gondolnia bárki másnak, sem azzal, hogy hogyan kellene arról szavaznia bárkinek. Az ilyen kérdések feltétele és megválaszolása nem tárgya ennek a cikknek. A célja pusztán annyi, hogy a Sargentini-jelentésről szóló nyilatkozatok értelmezését és értékelését segítse elő azzal, hogy tizedannyi terjedelemben próbálja meg összefoglalni annak tartalmát.

Milyen értékek megsértését vizsgálja a Sargentini-jelentés?

Az Európai Unióról szóló szerződés meghatározza a tagállamok közös értékeit, ezek közé tartozik a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása is. A Szerződés 49. cikke értelmében az Unióhoz való csatlakozás előfeltétele ezen értékek tiszteletben tartása és előmozdítása. A 7. cikk értelmében a Tanács különleges eljárás keretében állapíthatja meg, hogy egy már csatlakozott tagállam részéről fennáll ezen értékek súlyos sérelmének egyértelmű veszélye.
Mi lenne a közvetlen következménye annak, ha a jelentést elfogadná a Parlament?

A jelentés valójában egy javaslat a Tanács számára, így annak az Európai Parlament általi elfogadása önmagában semmilyen jogi következménnyel nem jár. A jelentés alapján a Tanács egyhangú döntésével állapíthatja meg, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti a Szerződésben meghatározott értékeket. Ha ez megtörténne, akkor a Tanács a határozatban előírna intézkedéseket Magyarország számára, amelyek végrehajtását ellenőrizné. Ha az ellenőrzés során arra a megállapításra jutna, hogy Magyarország nem tett azoknak eleget, akkor dönthetne a Tanács Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséről.

Milyen területeken állapítja meg a Sargentini-jelentés, hogy az Unió alapvető értékei sérülnek Magyarországon?

A jelentés tizenkettő témakörben vizsgálja a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését, ezek:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.