2018. november 5., hétfő

CSEH MAGÁNREPÜLŐGÉP, KORMÁNYZATI INTERNETFIGYELŐ, HOLTAKRA ÉPÜLT VÁROS - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: MUTYIMONDÓ
2018.11.04.


Elindult az Átló adatújságírás projektünk, ahol látványos vizualizációkkal illusztrált, hosszabb formátumú anyagok fognak megjelenni. Az első ilyen összeállításban bemutatjuk, hogy hogyan temetkezett a főváros a középkortól napjainkig. A múlt héten ezen kívül utánanéztünk, mivel repült Orbán meccset nézni Görögországba, és kiderítettük, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda egy magáncéggel magyar hírportálokon megjelent cikkeket, és közösségi médián közzétett bejegyzéseket figyeltet meg.


A holtakra épített város – a miniszterelnöki rezidencia, a Kongresszusi Központ és a Széchenyi tér helyén is temetők voltak egykor Budapesten

A holtakra épített város – Budapest temetői a középkortól napjainkig címmel készítettünk egy térképes, interaktív anyagot a főváros temetkezéseinek múltjáról. Hasonló tematikájú könyvek, cikkek, sőt, térképek is készültek már korábban, részben ezeket felhasználva, ezekre is építve készítettük el a saját verziónkat. Azt gondoljuk, hogy önmagában is érdekes megnézni, hogy a főváros története során hol temetkeztek elődeink, miért ott, kik temetkeztek ott, mi okból szüntették meg ezeket a sírkerteket, mi lett a későbbi sorsuk, és mi áll jelenleg a helyükön.

Titkolják, hogy legutóbb mivel ment Orbán meccset nézni, de nekünk van egy tippünk

Múlt csütörtökön, október 25-én este a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Mivel aznap csak egyetlen magánrepülőgép ment Budapestről Thesszalonikibe, majd repült másnap reggel vissza Budapestre, elképzelhetőnek tartjuk, hogy azzal volt szurkolni Orbán Viktor. Sajnos a miniszterelnök sajtófőnöke ezúttal sem árulta el nekünk, hogy mivel utazott a főnöke Görögországba.
Az elmúlt héten ezen kívül többek között:
- beszámoltunk róla, hogy a nemzet céghalmozójának korábban két klímatechnikai vállalkozása volt, ma már csak egy van. Mészáros Lőrinc nem cégeken keresztül, hanem személyesen volt tulajdonos a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-ben, szeptemberben viszont kiszállt belőle. Vele együtt távozott a tulajdonosi körből Szíjj László, a Duna Aszfalt vezére is. Az új tulajdonos a miniszterelnök vejével üzletelő WHB cégcsoport.

- birtokunkba került szerződés szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy álhírek terjedése ellen küzdenek.

- Eddig csak arról írt a sajtó, hogy a Centrál Kávéház egy Erdoğan-párti családhoz került – noha a fölötte lévő teljes klasszicista irodaházat már tavaly megszerezte Hasan Özyer politikus-üzletember. A Ferenciek terét szegélyező exkluzív palotákból a törökök mellett arab befektetők is csemegéznek.Körbe néztünk, és láthattuk, hogy a Ferenciek terét szegélyező exkluzív paloták közül a Matildot és a Centrált törökök hódították meg az elmúlt években, miközben magyar kormányzati háttérrel a Kossuth Lajos utca túloldalán néhány bennfentes arab befektető alkothat nagyot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.