2019. január 2., szerda

AZ ÚJÉVI FOGADALMAK 90 SZÁZALÉKA ELBUKIK, SOKSZOR MÁR FEBRUÁRBAN

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2019.01.01.


Te is megfogadod, hogy január 1-jétől leszoksz a dohányzásról? Vagy inkább fogyni akarsz néhány kilót? Az új év első napja épp alkalmasnak tűnik, hogy elkezdd a régóta halogatott spórolást, belevágj egy új képzésbe, vagy rendezd évtizedek óta megromlott kapcsolatodat idősödő szüleiddel? A rossz hír: az újévi fogadalmakat tevők 90 százaléka elbukik – többnyire már februárban. A jó hír: vannak betartható fogadalmak is, és ezek is javíthatják az életminőséget. 

Ki találta ki, hogy betarthatatlan fogadalmakkal rontsa el a bulit?

Az újévi fogadkozás szokása korántsem 20. századi őrület. Az ókori Babilonban szokás volt az év elején, vagyis március közepén, fogadkozni az isteneknek, hogy ki-ki lerója az adósságot, amit az óévben felhalmozott. Nagyszabású, 12 napos fesztivál, az Akitu-ünnep teremtett kereteket az újévi fogadalmaknak. Ennek akkoriban volt értelme is: az időjárási viszonyoknak és a folyók áradásának kiszolgáltatott népek tavasszal a bő termés reményében mindent megígértek, ami a csövön kifért.

Az ígérgetést a rómaiak is folytatták, ők Janus, a múltat és a jövőt is felügyelő kétarcú istenség előtt fogadkoztak. A rómaiak a babiloniaknál is magasabbra tették a lécet: apró ajándékokkal kedveskedtek a szeretteiknek, ellenségeiknek megbocsátottak, remélve, hogy jótéteményeiket Janus kellőképp megjutalmazza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.