2019. január 2., szerda

BARTUS LÁSZLÓ: MONDJUNK NEMET ÁDER JÁNOSRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.01.02.


Nem szeretnénk elvenni népszerű humoristáink kenyerét, de szembe kell nézniük a szomorú ténnyel: Áder Jánost már nem érdemes parodizálni. Áder Jánost csak le kell adni úgy, ahogy van, annál nem lehet jobb paródiát csinálni. Ez az ember önmaga paródiája. “Mindent Aláíró János”, Orbán Viktor szolgalelkű lakája, a becsületet rangra, pozícióra és palotára cserélő, súgógépről is csak nehezen beszélő Áder János erkölcsi, újra mondjuk: erkölcsi intelmekkel zaklatta a magyar népet és zavarta a köznyugalmat.

Áder János szájából erkölcsi tanítást hallgatni épp olyan, mint Vajna Tímea kezéből úrvacsorát elfogadni. Azt mondja Áder, hogy mondjunk nemet a becstelenségre, és eközben nem sül le a bőr az arcáról, szeme kutatja a súgógép szövegét, fel sem fogja, miről beszél. Ez az ember mondja emberek millióinak, hogy mondjanak nemet a becstelenségre, amikor egész létezése a becstelenség dicsérete, arról szól, hogy milyen sokra viheted, ha becstelen vagy. Becstelenséggel államfő is lehetsz, palotában lakhatsz, szolgáid lesznek, és parasztbajszod ellenére, arisztokratát játszhatsz, felvett modoros, komor pofával.


Áder azzal kezdte, hogy megint a határon túli magyarokkal próbált bűntudatot kelteni a magyarországi magyarokban, hogy nem fodros szoknyában járják a falut és kívánnak mindenféle áldásokat egymásra, tudomást nem véve arról, ami körülöttük zajlik. Akik rámás csizmában őriznek egy rég meghalt és eltűnt világot, amely már akkor is hamis volt, amikor létezett. A mesebeli határon túli tiszta, romlatlan magyar a 21. század példaképe még mindig. Az idealizált fajtiszta magyar, a népi-urbánus ellentét népies giccses hazugsága. Ilyennek kéne lennünk, ez a mi tökéletes mintaképünk, a megszépített határon túli magyar.

Nem akarnánk bántani senkit a maga elzárt világában, Isten áldja meg a manysikat is az Uralban, ha úgy élnek még mindig, mint Reguly Antal korában. De Áder János Budapesten ne a csángók életformáját propagálja, mert ő sem azt éli, és ha igaz a tiszta túlvilági romlatlanság a népviselet alatt, akkor egy rendes csángó Ádert úgy csapná le egy festett köcsöggel, hogy elfelejtené, hol hagyta a pecabotját. Áder ócska trükkje, hogy vágyakozzon a magyar ember valami mesebeli világba, és ne azzal foglalkozzon, hogy közben Áder és haverjai lábbal tapossák a jogait és kilopják a szemét, Magyarországot lezüllesztik a középkor szintjére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.