2019. január 5., szombat

MIÉRT SZAVAZNAK A NŐK A FIDESZRE?

24.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.01.05.


Magyarországon a közvélemény-kutatások szerint a férfiak 46 százaléka, a nőknek viszont 52 százaléka szavazott a kormánypártokra az április 8-ai választáson. Annak ellenére tették ezt, hogy a Fideszt és a Fideszhez hasonló jobboldali populista pártokat gyakran vádolják macsósággal, a nők elnyomásával. Ennek okait vizsgálta Kováts Eszter, az ELTE ÁJK politológus doktori hallgatója, a Friedrich Ebert Alapítvány munkatársa és Weronika Grzebalska szociológus, a Lengyel Társadalmi Nemek Tanulmánya Egyesület elnöke. Kováts Esztert kérdeztük.

Mi a baj a nőkkel, akik a Republikánus Pártra szavaznak? Ezt a meglepő kérdést tette fel nemrég egyik írásában a The Guardian publicistája. De valóban azt kell gondolnunk, hogy baj van a nőkkel, akik a populista jobboldalra adják le a voksukat?

Az Egyesült Államokban szeretik a demográfián keresztül megfejteni, ki, miért szavazott egy adott pártra. Ha a fehér nők 53 százaléka Trump mellett tette le a voksát, arra kíváncsiak, vajon ezt Trump szexizmusa ellenére tették, vagy azért, mert hamis tudatban élnek, esetleg valami más demográfiai tényezőjük magyarázza, például a bőrszínük – vagyis rasszisták. Ez a faék egyszerűségű elemzés már-már parodisztikus. Magyarország a másik véglet: általában fel sem tesszük a kérdést: vezethetik-e a férfiakat és nőket – legalább részben – más megfontolások a szavazásnál? Ahogy a cikkünkben is fogalmazunk: a nemi eltérések vizsgálata hasznos, de nem azt kellene megkérdezni e pártok támogatói esetében ellenzékiként sem, hogy mi a baj a nőkkel, hanem azt, hogy mi a baj a politikai-gazdasági rendszerrel, amiben élnek, és milyen politikai alternatívák elérhetőek a számukra.

A szavazólapra helyezett ikszből honnan tudjuk, hogy férfi vagy nő húzta be?

Azt ugyan nem tudjuk, hogy április 8-án pontosan hány százaléka szavazott a nőknek a Fideszre, de a Medián és a Závecz Research is meglehetősen jól eltalálta az eredményt, ők pedig a választások előtti utolsó közvélemény-kutatásukban a válaszadók nemére is rákérdeztek. Mindkét intézet szerint hat százalékponttal több nő szavazott a Fideszre, mint férfi. A Jobbiknál például ugyanez az arány nagyon máshogy alakult: ott kétszer annyi férfi szavazott a pártra, mint nő.

Tehát a magyar nők több mint fele a Fideszre szavazott, miközben kritikusai szerint a kormánypárt elnyomja őket és csak azt propagálja, hogy szüljenek minél több gyereket. Ők ezt nem érzik így?

Létezik a „hamis tudat” magyarázata, ami azt feltételezi, hogy a nők nem veszik észre, ha elnyomják őket. Hasonlót hangoztat sokszor a magyar liberális elit is, de ez így nagyon lesajnáló, és saját értetlenségét vetíti ki a nőkre, valahogy úgy, hogy „ha nőgyűlölő pártra szavaznak, az azért lehet, mert nem veszik észre az elnyomásukat”. Mindamellett, hogy természetesen nem látunk át mindig mindent, hogy mi jó nekünk, hosszabb távon ez attól zárja el az utat, hogy feltegyük a kérdést: mégis, miért lehet jó ezeknek a nőknek?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.