2019. január 29., kedd

MUTATJUK A VIDÉKI BANKHÁLÓZAT FELSZÁMOLÁSÁNAK RÉSZLETEIT - A LÉNYEG A PROFIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.29.


Az egykor vidék bankjának nevezett takarékszövetkezeti hálózatnak végleg vége. Helyükre szigorúan üzleti alapon működő bank lép, annak ellenére, hogy az állam jókora összeggel támogatta a települések pénzügyi szolgáltatásának biztosítását. Kigyűjtöttük, mely takarékoknál hány fiókot zártak be rövid időn belül, illetve csuknak be rövidesen.

Éveken keresztül hallgathattuk, hogy a takarékok a „vidék bankjai”; a szektor óriási előnye, hogy az ügyfelek közelébe viszi a banki szolgáltatásokat. Már 2017 tavaszán arról írtunk, hogy rövidesen rá sem lehet majd ismerni a szövetkezeti hitelintézetekre. Még annak az évnek a nyarán ez már ténnyé vált. Közben éppen a sokat emlegetett vidéki jelenlét (amelynek fenntartására való törekvés is belejátszhatott – legalábbis a felszínen – abba, hogy az állam 136 milliárd forinttal "kistafírozta" a szektort) szorult erősen vissza, amikor tömegével csukták be fiókjaikat a takarékok.

Mára még mindez is csak valamiféle előjátéknak tűnhet. Több településen – számolt be remek írásban a jelenségről a hvg.hu – kétségbeesetten keresik a megoldást a helyi takarékszövetkezeti kirendeltség bezárása után kialakult helyzetre. Az átmenet egyelőre nem tűnik gördülékenynek: amíg 300 kirendeltség bezárása akár heteken belül megtörténhet, egyelőre nincs annyi mobil bankfiók, amely kiválthatná őket. A Takarékbank a portál ezzel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, hogy májusra 15 ilyen busz állhat forgalomba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.