2019. február 18., hétfő

FONTOS VÁLTOZÁS JÖN A FIZETÉSEKNÉL, SZÉP CSENDBEN HALADÉKOT KAPTAK A BANKOK

PORTFOLIO
Szerző: TURZÓ ÁDÁM PÁL
2019.02.18.


Szép csendben tavaly év végén megjelent egy MNB-rendelet, amelyben a bankok haladékot kaptak. Eszerint 2019. január eleje helyett csak szeptember 14-én válik teljes mértékben élessé a PSD2-es szabályozás, amely a várakozások szerint komolyan felforgathatja a bankpiacot - tudtuk meg az MNB-től. A fintechek március 14-én tudják meg a bankoktól, hogyan lehet rákapcsolódni a banki rendszerekre, és innentől kezdhetik el a teszteket. Igaz, eddig az MNB-nél mindössze egy számlaaggregációs szolgáltató szerzett PSD2-es engedélyt. Megkérdeztük a bankokat is, hogy állnak a felkészüléssel erre a szép új világra



PSD2

Az unión belüli pénzforgalmat harmonizáló PSD2 nevű irányelv a bankoknak kiélezettebb versenyt, a fintechcégeknek könnyebb, szabályozott piacra lépést hozhat. A PSD2 2018. január 13-a óta éles, de egy sor technikai részletszabály csak később született meg, ráadásul ezek csak a kihirdetésük után legkorábban másfél évvel később alkalmazhatók.

A legfontosabb, már gyakorlatban is alkalmazott, leginkább kártyás fizetéshez kapcsolódó szabályokról itt írtunk.

Az irányelv legfoltosabb újítása a pénzforgalmi finomhangolásokon túl, hogy új úgynevezett harmadik fél szolgáltatók (TPP-k) jöhetnek létre, amelyek kétféle új szolgáltatást nyújthatnak:

- számlainformációs (AISP)
- és fizetéskezdeményezési (PISP) szolgáltatást.

A számlaaggregátorok szoftverén/appján keresztül egyszerre több számlát láthatunk, egy helyről intézhetjük pénzügyeinket, míg a fizetéskezdeményezési szolgáltatók mobilos vagy éppen online - a kártyatársaságokat az értékláncból kihagyó - pénzküldési megoldásokat fejleszthetnek.

Ilyen típusú szolgáltatások már eddig is léteztek, csakhogy nem szabályozottan működtek, hanem valahol a szürkezónában foglaltak helyet (pl. Sofort, Mint, Magyarországon a Wyze.me stb.). A PSD2 célja, hogy ezt a helyzetet felszámolja, a most szürkezónában mozgó szolgáltatóknak világos szabályokat adjon, illetve a szabályozó (nálunk az MNB) "cserébe" felügyeletet is kap az új szolgáltatók felett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.