2019. február 19., kedd

PRÁGA MÁR KEVERT NÉPESSÉGŰ VÁROS - A CSEH FŐVÁROS ÖSSZEOMLANA A GAZDASÁGI BEVÁNDORLÓK NÉLKÜL

ÁTLÁTSZÓ / DO TOHO
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.02.18.


Megduplázódott a külföldiek száma hét év alatt a prágai munkaerőpiacon, az ott dolgozók 28 százaléka már bevándorló hátterű. Csehországban hivatalosan több mint 550 ezer külföldi származású ember él, és a bevándorlásnak köszönhetően évről évre nő az ország lakossága. A gazdasági migránsok a helyi és regionális foglalkoztatás fontos részévé váltak és jelentős hatást gyakorolnak a cseh gazdaságra: csökkentik a munkaerőhiányt. 

„Közép-Európában nem akarunk másokkal élni, saját népességünket akarjuk megőrizni” – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár január 10-én az Orbán Viktor miniszterelnök által tartott sajtótájékoztató idején a Twitteren. Soltész Miklós KDNP-s politikus a kormány ellentmondásos reakciókat kiváltó családtámogatási programjára érkező kritikák kapcsán a külföldi munkáról nem a munkaerő szabad áramlása jutott eszébe, hanem a „hivatalos emberkereskedelem.”

Magyarország kormányának hivatalos politikai álláspontja nemcsak történelmileg tarthatatlan – régiónkban a múltban is mindig jelentős kevert népességű területek, városok léteztek. Ebben a cikkben a cseh munkaerőpiac aktuális hátterének részletes bemutatásával amellett érvelek, hogy a magyar kormány álláspontja miért áll szemben a valósággal gazdasági téren is.

„A tíz legnépesebb Prágában élő nemzetiségből mind van kollégám a cégben” – mondta az Átlátszónak Norbert, aki egy Budapest melletti településről érkezett a cseh fővárosba dolgozni. Otthon több hónapig nem talált munkát. Prágában egy nemzetközi szállító cég alkalmazottjaként egy évtizede kiválóan megállja a helyét. A magyar fiatalember nem túloz: aki ma munkát vállal Csehország fővárosában, készüljön fel, hogy kollégái többsége külföldi származású lesz. Egy tipikus multinacionális cég irodájában az emberek többsége nem csehül, hanem angolul kommunikál...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.