2019. február 19., kedd

NINCS A CSALÁDBAN FEJENKÉNT 5,5 MILLIÓ? - NAGYON SZÉPEN GYARAPODHATOTT A LAKOSSÁG EGY RÉSZE TAVALÍ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.19.


Minden egyes magyarra fejenként átlagosan 5,5 millió forint pénzügyi megtakarítás jutott 2018 végére – számolta ki az Azénpénzem.hu. A megugró hitelfelvételi kedv ezt az értéket 4,6 millióra apasztja, de alighanem mindnyájan tudjuk, hogy az ilyen kalkuláció csak játék a számokkal. Ezt amúgy a statisztikából is kimutathatjuk.

A háztartások pénzügyi vagyona a friss jegybanki adatok szerint tavaly 4420 milliárd forinttal nőtt. Ez azt jelenti, hogy mindegy egyes magyarnak (a csecsemőket és a hajléktalanokat, rokkantnyugdíjasokat is beleértve) 2018 végére átlagosan 5,5 millió forint volt a pénzügyi megtakarítása. Akinek nincs ennyi tartaléka, az kénytelen tudomásul venni, ő bizony a statisztikát rontó tényezők között szerepel (vagyis: másnak arányosan ennyivel jut több).

Az előző évi számokat érdemes persze a hitelfelvétellel korrigálni, bár a többségre aligha jellemző, hogy jelentős befektetett pénz mellé venne fel kölcsönt. A hitelállomány összesen 378,5 milliárd forintos gyarapodását (2018-ban a lakosság már igazán rákapott a hitelekre) is figyelembe véve egy magyar főre 4,6 millió forintos nettó pénzügyi vagyon jut. (Ebben persze nem szerepel a lakások és egyéb ingatlanok értéke.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.