2019. március 28., csütörtök

A BRIT KORMÁNY UTÁN A PARLAMENT IS BEBIZONYÍTOTTA, GŐZE NINCS MIT AKAR BREXIT-ÜGYBEN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.03.28.


Miután a brit parlament kétszer is leszavazta azt az egyezményt, amely az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének feltételeit rögzíti, és amelyet hosszú tárgyalás után hozott tető alá Theresa May konzervatív miniszterelnök, ma a parlamenten volt a sor, hogy megpróbáljon valamilyen kiutat mutatni a Brexit-káoszból.

A múlt héten az Európai Unió is jelezte, megingott bizalma Theresa Mayben, de az uniós állam- és kormányfők mégis belementek a kilépés határidejének elhalasztásába. Az eredetileg március 29-re kiírt határidő így május 22-ig tolódott el, persze azzal a feltétellel, ha március 29-ig harmadik nekifutásra sikerül elfogadni a kilépési dokumentumot. Amennyiben ez nem következik be – és minden jel arra mutat, hogy nem fog, de erre lejjebb még visszatérünk –, úgy a kilépés határideje április 12.

May többszöri parlamenti veresége után a parlament hétfőn döntött úgy, kiveszi az irányítást a kormány kezéből, és a képviselők maguk tesznek javaslatokat a válságból való kiútra. Bár May megpróbálta megakadályozni ezt a hatalomátvételt, a mai ülésnapon 331 kontra 287 szavazattal a honatyák újra leszavazták a kormányfőt.

Ez azt jelentette, hogy a szokásos ügyrenddel ellentétben nem a kormány kezdeményezéseiről szavazhatnak a képviselők, hanem saját maguk által beterjesztett határozati javaslatokról.

John Bercow, a brit alsóház elnöke végül nyolc darab határozati javaslatot tűzött az esti szavazási napirendre. Ezek nagy részét képviselők pártokon átívelő csoportjai terjesztették elő. Bár alapvetően nem kötelező érvényű határozatok, az mégis kiderül belőlük, hogy mely kilépési opciók rendelkeznek a legtöbb támogatással a Házban, és így kiutat mutathatnak a zsákutcából – legalábbis ezt várta tőlük a brit közvélemény és média.

Ezt a nyolc képviselői indítvány írta ki a házelnök véleményjelzési szavazásra (indicative vote) – a szavazás eredményeit zárójelben jeleztük:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.