2019. március 28., csütörtök

"EURÓPA MEGADJA MAGÁT A NEMZETI ÖNZÉSNEK"

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.03.28.


Humanitárius szempontból csődöt jelentett Európa, Képtelen megoldani a migrációs politikai ellentéteket. A Nyugat számára Ukrajna is nagy falat.

Az Európai Unió beszünteti földközi-tengeri menekültmentő műveletét, megadja magát a nemzeti önzésnek – írja a müncheni Süddeutsche Zeitung. Az EU-tagállamok által rendelkezésre bocsátott hadihajókkal végzett Sophia műveletnek 2015 óta legkevesebb 50 ezer olyan ember köszönhette az életét, aki alkalmatlan lélekvesztőkön vágott neki a tengernek leginkább Líbiából, hogy reménykedjen a csodában, abban, hogy elérheti Itália partjait.

Tízezreket küldhetnek hullámsírba

Mint a német lap írja, az EU-misszióból fügefalevélként megmarad némi légi felderítő tevékenység, de a hajókat visszavonják, tehát embereket menteni a hullámsírból immár nem lesz mivel. Pontosabban a feladatot rábízzák a líbiai parti őrségre, amelynek a színvonalát uniós támogatással megpróbálják javítani. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy az Európába irányuló migráció földközi-tengeri útvonalán tavaly a korábbiakhoz képest mintegy 80 százalékkal kevesebben próbálkoztak az átkeléssel. A hajók nagy része egy ideje már nincs jelen a szóban forgó térségben, és a Nemzetközi Migrációs Szervezet statisztikai adatai szerint ez kezdi éreztetni a hatását: a tavalyi 3,4 százalékhoz képest ez év elején már 11,5 százalék volt azok aránya, akik nem élték túl a tengeri átkelési kísérletet.
Salvini nem ismer engedményt

A Sophia művelet halála legfőképpen Matteo Salvini magatartásának tulajdonítható. Az olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter megtiltotta, hogy olyan hajók vessenek horgonyt olasz kikötőben, amelyek fedélzetén a tengerből kimentett emberek vannak. A Süddeutsche Zeitung méltatlannak nevezi Salvini engedményt nem ismerő hozzáállását, amivel a populista olasz politikus arra próbálja rávenni a többi EU-országot, hogy több migránst vegyenek át Olaszországtól a tehermentesítés jegyében. Az olyan jobboldali populista kormányok azonban, mint a magyar és a lengyel, ezt elutasítják, amivel hivatkozási alapot teremtenek az olasz populistáknak. A kör bezárult – állapítja meg keserűen Bajorország vezető lapja, és úgy fogalmaz, hogy a Sophia művelet kényszerű lezárása nem csupán azt mutatja, hogy az EU képtelen megoldani a tagállamok közötti migrációs politikai ellentéteket, hanem azt is, hogy az unió humanitárius szempontból csődöt jelentett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.