2019. március 28., csütörtök

A KÖPÖNYEGFORGATÁSNAK AZ A HÁTRÁNYA, HOGY AZ EMBER OLYKOR SAJÁT MAGÁT OKÁDJA LE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.03.28.


Hejhó, jóreggelt kívánok! A tegnapi rosszul indult nap után újult erővel belecsapkodok a pincepörköltbe. Elhárultak a problémák, mindenki forduljon bizalommal felénk, már teljesen biztonságos a Szalonna fogyasztása (szellemileg remélhetőleg eddig is egészséges volt), nyílik az oldal, nem fenyegetnek a veszélyek, és ez most úgy néz ki, hogy tartós is lesz. Nade, ne ígérgessek fűt-fát, nem vagyok én a Fidesz soros beszélő feje, meg nekem nincsen választási kampány sem, amit mások élete és vére árán meg kell nyernem, és nem vagyok arra szorulva, hogy az ingyen sörrel bezárólag mindenféle mézesmadzagokat végighúzogassak a népi orrok előtt, amit nem szégyellek.

Ezzel szemben vannak, akik pontosan ezt cselekszik. Olyannyira kiszámíthatóan, hogy ha a választási kampányba csomagolt kisstílű kiszámíthatóság fájna, ezek a drága emberek egész nap üvöltöznének kínjukban. Idén sem maradnak nagyvonalú közpénzajándék nélkül a nyugdíjasok, meg egyéb hátrányos helyzetű csoportok – derül ki az Index összeállításából. Én ennek szívből örülök, sokan vannak, akiknek ez valóban hatalmas segítséget jelent. Makótól Dunaújvárosig, Esztergomtól a plebejus Várnegyedig. Ha már a tojás drágább lesz és ha már megint választások lesznek, ugye. Tök jó, hogy vannak önkormányzatok, ahol belefér a nagylelkűség. Sajnos szegény Bözsi-utalványt kinyírták, így Makón 10 ezer forintos Edenrend-kártyával kedveskednek a 70 év felettieknek (Lázár kedvenc településén maguk a képviselők viszik házhoz a kedvességet); Dunaújvárosban évek óta érvényes, hogy karácsonykor és húsvétkor is jár az 5000 forintos támogatás annak, akinek a nyugdíja nem haladja meg a nevetséges 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimum hétszeresét, azaz 199 500 forintot; Esztergomban a 70. életévet betöltő esztergomi lakóhellyel rendelkező személyeknek, valamint a kérelmező nagycsaládosok részére 5 ezer forintos vásárlási utalványt biztosít az önkormányzat; míg a XIII. kerületben 3 ezer forintos sonkapénz a figyelmesség. Najó, a Várnegyed sem marad le a jótékonysági versenyfutásban: itt 8 ezer forintot kapnak a 80 év felettiek, a rászoruló nyugdíjasok és a nagycsaládosok. És akkor még mindig nem beszéltünk arról, hogy valószínűleg idén sem marad el a kormányzati gondoskodás sem, csak még nem dőlt el, hogy utalvány helyett készpénzben vagy esetleg SZÉP-kártyán érkezik-e a sonkapénz a nyugdíjasoknak. Amikor az a kérdés, márpedig elég sűrűn az a kérdés, hogy fejben miért tart ott ez az ország, ahol tart, akkor ez is egy magyarázat. Az arcpirító, szavazatvásárlási célzatú könyöradományok sora. A kiskorúságban és függőségben tartás legkézenfekvőbb eszköze.

Végső soron egy olyan országban, ahol a kormány többet költ sportra, mint felsőoktatásra (2010-ben ez éppen fordítva volt), vagy gyógyászati segédeszközökre (via Eurostat), és ez senkit nem zavar, ott pontosan erre van igény. A szemfényvesztő morzsákra hatalmasék roskadásig pakolt, összehányt asztaláról. 2017-ben, egyetlen év alatt csak sportra a GDP 1,2 százalékát, azaz 326 milliárd forintot költött a magyar kormány. Ha ehhez a TAO-támogatásokat is hozzávesszük, akkor kiderül, hogy az alapfokú oktatásnál is több pénzt költ a kormány csak a sportra. Amikor az a kérdés, hogy fejben miért tart ott az ország, ahol tart, és milyen jövő korvonalazódik egy ilyen országban, akkor ez egy másik magyarázat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.