2019. március 26., kedd

A MAGYAR BALOLDALNAK TALÁLNIA KELL EGY BAJNOKOT – INTERJÚ A CORBYN-MOZGALOM VEZETŐJÉVEL

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR, SZADAI LEVENTE
2019.03.26.


Laura Parker politikai titkárként dolgozott a 2015-ben megválasztott szocialista brit munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn mellett, majd 2018 januárjában az immár Nagy-Britannia-szerte 40 000 tagot soraiban tudó corbynista aktivistacsoport, a Momentum országos koordinátorává vált. Előtte a 2000-es években az intézeti gyermekek jogaival foglalkozott Bulgáriában a Save the Children nemzetközi civil szervezetben, és 2007-ben az Európai Bizottság mellett, tanácsadóként segítette Bulgária EU-csatlakozását is. A március 2-án, Londonban tartott No Pasarán!-konferencián előadóként is kifejtette, éppen amiatt a politikai tehetetlensége miatt fordított hátat az Európai Bizottságnak, ami a kilépést támogatóknak sem tetszett, de ugyanakkor a megegyezés nélküli Brexit szerinte katasztrófa lenne az Egyesült Királyság számára. A Mércének azt is elmondta, hol áll most Corbyn mozgalma, mit gondol Orbán Viktorról és milyen szerepet szán az erősödő brit Munkáspárt külpolitikájában térségünknek.

Mérce: Mit gondol, hogyan változott meg 2015-ös megalakulása óta a Momentum, milyen állomások voltak azóta?

Laura Parker: Azt gondolom, hogy kezdetben a szervezetnek egyetlen, nagyon fontos célja volt, ez pedig Jeremy Corbyn pártvezetővé választása. Ez nagyon fontos volt, hiszen Corbyn megválasztása egyedi, vissza nem térő alkalmat teremtett számunkra arra, hogy megváltoztassuk a Munkáspárt politikai irányvonalát, ezzel pedig az ország politikai irányvonalát is. Szóval kezdetben egy nagyon egyszerű, és egyszerűen átlátható kampánycsapat voltunk. Már akkor is a Momentumnak dolgoztam, de nem voltam tagja a vezetőségének, viszont már akkor rádöbbentünk, hogy először is országosan kell aktivistahálózatot építenünk, hogy továbbvihessük a politikai párbeszédnek azt az energiáját, amely 2015 nyarán kezdődött el Nagy Britanniában. Így tehát az első év folyamán létrejött ez az óriási, politikailag aktív emberekből álló hálózat, amit a Momentum aktivista-csoportjának hívhatunk.

Azután természetesen 2016-ban (Owen Smith walesi centrista munkáspárti képviselőtől) kihívás érkezett Corbyn vezetői posztja ellen, így tehát meg kellett védenünk Jeremyt, mint pártvezetőt is. Azután pedig, amikor már ismét talpra álltunk, újabb kampányba kellett belevetnünk magunkat, hiszen 2017 tavaszán választást írtak ki.

Ekkor a Momentum valószínűleg rengeteg olyan embert győzött meg arról, hogy a Munkáspártra szavazzanak, akik amúgy ezt nem tervezték. Ekkor vetettük be először nagyon erős, digitális kampányeszközeinket is.

Akkor nagyon vakmerőek, és optimisták voltunk, olyan kerületekbe mentünk el kampányolni (pl. Canterbury), amelyekről a pártvezetés azt gondolta, sohasem nyerheti meg őket. Ezek olyan marginális választókerületek voltak, ahol senki sem gondolta, hogy ez lehetséges lehet. Én azt gondolom, egyfajta spontaneitást és új energiát hoztunk a 2017-es kampányba, amellett, hogy tényleg óriási elérésű közösségi médiás műveletünk is volt. Megcsináltuk a brit politika egyik legnézettebb internetes politikai videóját is, amelyet 8 millióan néztek meg a választás napja előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.