2019. március 28., csütörtök

AZ ALELNÖK NEOKONJAI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VALKI LÁSZLÓ
2019.03.22.


Zseniális film az Alelnök, írják a kritikusok. Valóban, ritkán ábrázoltak még politikust olyan hitelesen, mint Dick Cheneyt, akit Christian Bale lenyűgözően alakít. Olyan testes, cinikus és arrogáns, hogy a néző némelykor azt hiszi, dokumentumfilmet lát. De rendkívül jók az önálló gondolkodásra képtelennek beállított republikánus elnököt, George W. Busht és durva modorú védelmi miniszterét, Donald Rumsfeldet játszó színészek is. A forgatókönyvíró-rendező, Adam McKay pedig minden lehetséges filmes eszközt bevet annak bizonyítására, hogy Cheney volt a legnagyobb hatalmú és egyben a legkártékonyabb alelnök Amerika történetében. Filmje a nézők többségét meggyőzi arról, hogy az alelnök volt az egyetlen igazán rossz szellem a Bush-adminisztrációban. Hozzá képest Bush derék, de bátortalan embernek látszik, aki csupán hűségesen végrehajtja intelligens alelnöke ötleteit.

Csak éppen a 60 millió dollárból készített, több mint kétórás filmben nem hangzik el az a szó, hogy neokonzervatív. Mintha a bemutatott történetnek nem lettek volna előzményei. Mintha Cheneyék a 2001. szeptember 11‑én lezajlott terrortámadások hatása alatt egyszer csak a homlokukra ütöttek volna: hogy ez eddig nem jutott az eszünkbe! Hát persze, nemcsak az al-Kaida fészkére, Afganisztánra kell válaszcsapást mérnünk, hanem, ha már úgyis arra járunk, Irakra is!

A történet valójában egy évtizeddel korábban kezdődött, akkor, amikor meggyengült a gorbacsovi Szovjetunió hatalma, és véget ért a hidegháború. A magukat neokonzervatívnak nevező elemzők és ideológusok ekkor arra az örömteli felfedezésre jutottak, hogy az Egyesült Államok maradt az egyetlen valamirevaló katonai hatalom a világon. Úgy vélték, hogy a nemzetközi kapcsolatokban mindig a katonai erő játssza a meghatározó szerepet. Ezért átfogó politikai kampányt indítottak, amelyben azt hirdették, hogy az új, egypólusú világban az Egyesült Államoknak – ha érdekei úgy kívánják – nem szabad többé visszariadnia az erő használatától...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.