2019. március 22., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.22.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Christchurch – közünk hozzá?

Brent Tarrant, aki ötven muszlim embert lőtt le Új-Zélandon, hosszú kiáltványt hagyott hátra egy 8chan nevű weboldalon. Ez az oldal hagyományos keresőmotorok számára láthatatlan, de a lelkes követők pillanatok alatt a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tették a 74 lapos írás pdf-változatát. Az előhang után a főszöveg azzal a három mondattal kezdődik:

It’s the birthrate.
It’s the birthrate.
It’s the birthrate.

A pontos magyar fordítás az volna, hogy „a születési arányszámról van szó” (háromszor), de sajnos az angol kifejezés tömörségét és dinamikáját magyarul nem lehet visszaadni. Tarrant azzal folytatja, hogy a legfontosabb a születési arányszám megváltoztatása, mert „ha holnap az összes nem európait deportálnánk is országainkból”, az európai népesség akkor is a pusztulás felé tartana.

A szöveg címe magyarul, szó szerint A nagy helyettesítés, vagy még inkább A nagy lecserélés; a terrorista egy Renaud Camus nevű francia írótól vette, aki így magyarázza meg a fogalmat: „Volt itt egy nép, meggyökerezve, tizenöt–húsz évszázada ugyanazon a területen. Aztán hirtelen, nagyon gyorsan, egy-két nemzedéknyi idő alatt egy vagy több más nép váltja fel.” Ezek a mások: arabok vagy feketék, és leginkább hívő muszlimok. A keveredés egy kisebbség megjelenésével kezdődik, és onnan nincs megállás, a kisebbségből óhatatlanul többség lesz, amely asszimilálja a régi többségből, pontosabban tiszta népességből vált kisebbséget. A folyamatot az Európai Unió bár nem irányítja, de gerjeszti, az Európai Parlament ugyanis „gyűlöli az őshonos európaiakat”.


Kenesei István: Az Akadémia tűzpróbája

Két hete, amikor legutóbbi cikkem itt megjelent, az MTA és az ITM tárgyalásainak egy szakaszát lezáró szándéknyilatkozat látott napvilágot. A sajtóban éppúgy, mint a kutatók között, főleg tanácstalanság, de az utóbbiak körében letargia és elégedetlenség is tapasztalható volt. Sokan elkezdtek találgatni, részben a szöveg pontos jelentéséről, részben Lovász László elnök szándékairól, és a kedélyek máig nem csillapodtak.

Bauer Tamás: Rossz irány

Miután Orbán Viktor februárban előadta „családvédelmi akciótervét”, egy fiatalember betelefonált Bolgár György beszélgetőműsorába, és kifejtette, hogy mennyire örül ennek a lehetőségnek. Feleségével együtt éppen megvették lakásukat, és mennyire jó, hogy tízmillió forintot kaphatnak az államtól, amiből megteremthetik leendő gyermekeik felnevelésének feltételeit. Elmondta, hogy ő ugyan nem Fidesz-szavazó, de ez jó intézkedés, ezért tudja lelkesen helyeselni.

Kovács Zoltán: A válság haszna

Losoncz Miklós: Brexit: fokozódó káosz

Az EU elhagyásának március 29-i határidejéhez közeledve sem világosak a brit fél szándékai. Kormányának az EU-ból való kiválásra vonatkozó javaslatait a parlament alsóháza elutasította, nem terjesztett elő azonban az uniós intézmények számára is elfogadható saját elképzeléseket. A rendezetlen kilépést elutasító döntés hiteltelen, mert az nem kizárólag politikai akarat kérdése. A jelek szerint a közel kétéves tárgyalássorozat eredménytelen, az utolsó pillanatig fennmarad a bizonytalanság azért, mert a brit politikai elit továbbra sem képes eldönteni, hogy mit akar.

Huszár Ágnes: Egy kitüntetés margójára
Mellár Tamás: Parlamenti színes (6.)

Gadó Gábor: A bírók hallgatnak

Szűcs László: Kokárda bilinccsel

Morvay Péter: Szlovákia – vezet a hitelesség

Valki László: Az Alelnök neokonjai

Zseniális film az Alelnök, írják a kritikusok. Valóban, ritkán ábrázoltak még politikust olyan hitelesen, mint Dick Cheneyt, akit Christian Bale lenyűgözően alakít. Olyan testes, cinikus és arrogáns, hogy a néző némelykor azt hiszi, dokumentumfilmet lát. De rendkívül jók az önálló gondolkodásra képtelennek beállított republikánus elnököt, George W. Busht és durva modorú védelmi miniszterét, Donald Rumsfeldet játszó színészek is. A forgatókönyvíró-rendező, Adam McKay pedig minden lehetséges filmes eszközt bevet annak bizonyítására, hogy Cheney volt a legnagyobb hatalmú és egyben a legkártékonyabb alelnök Amerika történetében. Filmje a nézők többségét meggyőzi arról, hogy az alelnök volt az egyetlen igazán rossz szellem a Bush-adminisztrációban. Hozzá képest Bush derék, de bátortalan embernek látszik, aki csupán hűségesen végrehajtja intelligens alelnöke ötleteit.

Rényi Zsuzsanna: Az MTA autonómiájáról


Szerbhorváth György: Hősködés nélkül nem megy
Húsz éve kezdődött el Kis-Jugoszlávia bombázása

I N T E R J Ú

Krupp József: Erőszakmentes üvöltés - Beszélgetés Molnár Péterrel

V I S S Z H A N G

Dr. Grád András: Sírjak vagy nevessek?

Hraskó Gábor: Hamis dilemma

Váradi Róbert: Miért filozofálunk?

Meggyes Máté: Igen, ott voltunk!

Kertes Attila: Olcsó

Katka Aranka: Nem csak Szenes

Dr. Jolanta Jastrzębska: Orbán nem tette

Spányik Miklós: A külsős bánata

Demény Péter: Tisztelt Márkus Béla!

Csuhai István: Hibaigazítás


P Á R A T L A N 

d. magyari. ROSSZ ÁLLAPOTBAN

Lévai Júlia: TÓPART

-átkai: ÜNNEPI BESZÉLYEK

Szilasi György: EINSTAND!

Egri Viktor: ÉRVSEBÉSZET

Lázár György: KONZULI KÉPVISELET

Völgyi Ferenc: LEVELEK

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.