2019. március 30., szombat

AZ ANGOLAI DIKTATÚRA AZT KOMMUNIKÁLJA, HOGY NEM FOGADTÁK ORBÁN VIKTORT, MERT NEM ELÉG DEMOKRATIKUS

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.03.30.


„Hogyan láthatna vendégül Angola valakit, aki semmibe veszi a kisebbségek és a menekültek jogait, kiüresíti a sajtó és a szólás szabadságát és szisztematikusan támadja a bíróságok függetlenségét?

Ezt a kérdést tette fel az angolai kormánypárt név nélkül nyilatkozó nagy öregje az Expresso munkatársának, akinek kormányzati források elmondták: az angolai elnök politikai okokból mondta le Orbán Viktor látogatását. Eljött tehát a pillanat, amikor az elmúlt évtizedekben különböző mészárlásokban érintett kvázi-kommunista párt kéri számon a demokratikus értékeket a magyar miniszterelnökön.
Régi jó elvtársak

A kommunista blokkon belüli kötelező segítségnyújtás jegyében a nyolcvanas években Ikarus-buszokat és naposcsibéket exportáltunk Angolába, de egy idő után eluntuk, hogy nem fizetik ki. Bokros Lajos és Kupa Mihály is megfordultak arrafelé mint a gazdasági reformok tanácsadói.

A véres polgárháborúba süllyedt országgal a rendszerváltás után nem sok kapcsolatunk volt, amíg a kormány meg nem hirdette az új külügyi stratégiát. Először azonban a magánbiznisz indult be: 2014-ben az Átlátszó arról írt, hogy az angolai diktátor közmondásosan korrupt rokonságának egyik tagja és egy portugál politikus is szerepet vállalt abban a svájci bejegyzésű cégben, amelynek résztulajdonosa a híres Met Holding.

Aztán jött a Déli Nyitás, amelynek keretében többek között a luandai nagykövetség megnyitását is bejelentették. 2015-ben előre levezettük, hogy ez eszetlen pénzszórás, a világ egyik legdrágább városában egymilliárd forint éves költség folyik majd el hiába. A külügy ezt felháborodottan utasította vissza, majd kiderült, hogy a követség létesítése pont egymilliárdba kerül, a magyar export mégis meredeken csökkent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.