2019. március 30., szombat

ORBÁN ANGOLÁBA AKART MENNI, DE NEM ENGEDTÉK BE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.03.29.



A magyar külpolitika legjelentősebb eseménye a héten kétségtelenül az volt, hogy Orbán Viktor két napra a Zöld-foki Köztársaságba utazott. Ennek ő mag is kellően nagy hangsúlyt adott, az állami tévé élőben közvetítette a látogatást, és a Facebook-oldalára is csak erről posztoltatott.

Például, hogy szóba se jöhet Skandinávia.

Ami voltaképpen finom beismerése annak a ténynek, hogy a magyar miniszterelnököt már nem fogadják a nyugati világ fővárosaiban. Se Skandináviában, se Párizsban, se Berlinben, se Londonban.

Amit lehet ideológiai különbségekkel indokolni, de nem fogadják Washingtonban sem, pedig ugyanazon a populista politika vonalon állnak.

Az "deli nyitásnak" nevezett afrikai tapogatózás emellett annak a kudarcnak a beismerése is, amit a korábbi, ún. "keleti nyitás" jelentett. A nyugati világtól a keleti autokráciák felé fordulás teljes és tökéletes baklövésnek bizonyult, amit nemcsak

- a paksi erőműbővítés mostanra többéves csúszása (a szerződést már több mint 5 éve aláírták, de még egy kapavágás sem történt),
- hanem a Belgrád-Budapest magyar finanszírozású, kínai építésű vasútvonal lemondása is jelez.

Orbánnak rá kellett jönnie, az autokráciák nem önkéntes jótevők, - Brüsszellel ellentétben - nem hajlandók finanszírozni a rezsimjét, kizárólag saját hasznukat keresik, saját érdekeiket követik a politikában és az üzletben is.

A déli nyitás eredetileg az arab olajmonarchiákkal való gazdasági kapcsolatfelvételt jelentette volna, de az orosz és a kínai után az arab vonal is kudarcba fulladt. (Bár próbálkozások még akadnak; erre utalt Orbán részvétele egy hónapja a sarm es-sejki LAS-EU csúcson.)

Orbán érdeklődése Fekete-Afrika felé fordult. Ezt jelezte Kövér László februári ugandai, Szijjártó márciusi angolai útja, és a saját látogatása Praiában.

Nem kap azonban nagy hangsúlyt az a tény, hogy Orbán nem a mindössze félmillió (negyed Budapestnyi) lakosú 10 vulkáni szigetből álló kis országba indult.
A zöldfoki látogatása eredetileg csak egynapos lett volna, a kis országot mindössze útba akarta ejteni a 60-szor akkora Angola felé menet.

A luandai látogatást Szijjártó készítette elő, ő is jelentette be még Angolából az MTI-n keresztül. A kormánypropaganda ezután fel is plankolta a hatalmas diplomáciai sikerült, ti. hogy Orbán és rezsimje nincs is teljesen elszigetelve a világtól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.