2019. március 7., csütörtök

PLATÁNOK SÓHAJTÁSA - VÉGLEG KIŰZNÉK A FŐÚRI KÖRNYEZETBŐL A FÓTI GYERMEKOTTHON LAKÓIT

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.03.07.


Nincs mese, Bátori Zsolt főigazgató (a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője) 2017 tavaszán ott járt, és közölte, hogy a NER hamarosan bezárja a központot. Bátori Zsolt már nincs a posztján, sok víz lefolyt azóta a Dunán, a kocka is többször fordult. Kijelentették, Fót marad. Egy időben botránytéma volt, hogy lerobbant a használt, lepusztult kazán, de néhány tucat gyermek otthonát nem lehet csak úgy felkapni és gondozóstul odébb vinni. Pletykák keringtek ambiciózus NER-lovagokról, akik a parkban, a két halastóban, a lovardában, az íjászpályában nagy üzleti lehetőséget látnak. Amikor a lavinaveszély megszűnni látszott, a Magyar Hírlap hétvégi töltelékhírben írta meg, hogy Fót az év első felében visszavonhatatlanul bezár. Nagy volt a döbbenet. A gyerekek Aszódra, Kalocsára, Zalaegerszegre és budapesti intézményekbe költözhetnek.

– Ez lehetséges lenne? Elhiszed? – rémüldözik J. kolléganő, Fót elkötelezettje. – A bezárást legalább háromszor jelentették be eddig, de meglépni nem merték. Mégiscsak Fóton a legfejlettebb a pszichológiai, pszichiátriai gondozás. Budapestről pszichiáter is kijár. Jóhiszemű vagyok. Ilyen mértékű gonoszságra gondolni sem merek.

Pedig így van.

A dolgok tényleg nem állnak jól. E-mailjében az igazgatás jelzi, szakmai kérdésekre – ahogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának köreiben szokás – „csak a fenntartó engedélyével” válaszolhat. Addig is tekintsem irányadónak tartalmas honlapjukat.

Informátorunk mondja: ha Fótot be akarják zárni, politikai okból sem cicózhatnak túl sokáig. Minél gyorsabban mennek a dolgok, annál jobb. Beáll az államtitkári Audi, felolvasnak egy hivatalos papírt, érkezik néhány kamion, felpakolják a betyárbútort, és indulhatnak is. A dolgozókat nyilván rendelkezési állományba helyezik.

Már eddig is túl sokat vacakoltak. A feszültség nőttön-nő, a gondozók idegesek, valami titkos, piszkosszürke háló a gyerekekre is átterjed. Az igazgató tagad, titkolózik, hogy „összetartsa a maradék csapatot”. Fót mellesleg olyan hely, ahol a legelkötelezettebbeket leszámítva nagy a fluktuáció. A gyermekvédelemben dolgozni anyagi értelemben nem vonzó. A közalkalmazotti bértábla szerint jár a szűkös apanázs, cafeteria semmi, benzinpénz, néha egy kis pótlék. Pedig a gyermekváros valaha nyugdíjasállásnak, kiszámítható életpályának látszott. A park területén épült egykori szolgálati panelekben laknak ma is a fóti sztori nyugdíjas hősei. Nekik életük végéig stabil otthont ígértek. A lakbér ma is elenyésző (havi ezer forint), és csak a háztartási javítások árának felét kell kifizetniük. A régi lakókhoz néhány éve levél érkezett: a gyermekközpont vagyonkezelői jogát a jövőben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, írják alá, és punktum, kibővítve azzal a vállalással, hogy „a nyilatkozat visszavonásával kapcsolatos jogaikról lemondanak”. A nyugdíjasoknak eszük ágában sem volt aláírni, de riadalmuk érthető. Nyilvánvaló, hogy valamiért útban vannak. Zavarhatják az úri golfozókat?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.