2019. április 14., vasárnap

FERGETEGES MAGYAR SIKER A LÁNYOKNAK RENDEZETT MATEMATIKAI DIÁKOLIMPIÁN

QUBIT
Szerző: KABOS ESZTER
2019.04.13.


Kerekes Anna aranyérmet, Hámori Janka ezüstöt, Kocsis Anett és Mészáros Anna bronzérmet szerzett, ezzel Magyarország összesítésben a 8. lett az idén kilencedszer megrendezett Európai Leány Matematikai Diákolimpián (European Girls’ Mathematical Olympiad, EGMO). Az április közepén Kijevben rendezett versenyen összesen 49 ország 196 versenyzője vett részt; a házigazda Ukrajna kivételével mindegyik ország legfeljebb 4 fős csapatot küldhetett. 

A versenyt a szerb Jelena Ivančić nyerte, az amerikai Emma Qin lett a második; az első tíz helyezett között a magyar Kerekesen kívül lengyel, bolgár, orosz, ukrán, cseh és mexikói diákok vannak még.

„Már harmadik éve veszek részt az EGMO-n, és minden évben sokat készültem erre és más versenyekre – mondta a Qubitnek a legjobb magyar, az összesítésben 3. helyezett Kerekes Anna, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzőse, akinek már a Cambridge-i Egyetemről is van felvételi ajánlata. – Az EGMO csapatvezetők által küldött évközi feladatsorok segítenek egy-egy matematikai téma ismétlésében (geometria, számelmélet, kombinatorika, stb.) és a feladatmegoldási rutin fejlesztésében, de talán még ennél is hasznosabb az egy hétvégét felölelő EGMO tábor. A táborra való készülés közben feldolgozunk egy-egy témát, és előadást készítünk belőle a többiek számára. Ahhoz, hogy tanítsunk, és érthetően át tudjuk adni az anyagot, sokkal mélyebben meg kell értenünk a dolgokat, ami számunkra is nagyon hasznos.”

A kizárólag lányoknak rendezett matekolimpián a résztvevők két nap alatt három-három feladatot kapnak az anyanyelvükön, és naponta négy és fél órájuk van arra, hogy megoldják őket. A feladatok általában nehezek: idén egyetlen versenyző, a végső győztes szerb Jelena Ivančić oldotta meg az összeset hibátlanul, és három feladat tökéletes megoldásával már ezüstérmet lehetett szerezni. Ebben a mezőnyben érte el a tizenkettedikes Kerekes Anna összesítésben a 3., a szegedi Radnótiban tizedikes Hámori Janka a 28., a tizemegyedikes Kocsis Anett (korábban győri Révai, most Fazekas) és tizenkettedikes Mészáros Anna (szintén Fazekas) pedig az osztott 71. helyezést. A részvételt a Bolyai János Matematikai Társulat, a tehetségeknek és hátrányos helyzetűeknek egyaránt matematikatáborokat szervező, a felfedeztető, örömet szerző matematikaoktatást népszerűsítő Gondolkodás Öröme Alapítvány, a felkészítő tábort a Morgan Stanley támogatta.

Az EGMO-t először 2012-ben rendezték meg az angliai Cambridge-ben, főleg európai országok részvételével, aztán a nagy népszerűségre való tekintettel egyre több ország kapott meghívást. 2019-re már a tipikusan jól teljesítő Egyesült Államokat, Ausztráliát, Kanadát, Brazíliát, Chilét, Mexikót, Japánt is képviselte egy-egy négyfős diákcsapat....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.