2019. április 3., szerda

HATVANEZER GYEREK NEM FÉR HOZZÁ A GYEREKORVOSI ELLÁTÁSHOZ

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.04.02.


Sok minden beárnyékolja a családi ellátások emelkedését, írja a Hintalovon Alapítvány friss gyermekjogi jelentése. Ilyenek a betöltetlen gyerekorvosi körzetek, a hiányzó védőnők és iskolaorvosok, az alig létező gyermekpszichiátriai ellátás, a gyermekszegénység és a gyermekvédelmi rendszer problémái is. Összefoglaltuk a 2018-as jelentés néhány érdekes fejezetét. 

Mit jelentett a családok éve a gyerekeknek? – teszi fel a kérdést a Hintalovon Alapítvány kedden közzétett Gyermekjogi Jelentése, utalva arra, hogy a kormány 2018-at a családok évének nevezte. Ennek keretében bővítettek egy sor családi juttatást, köztük a családi adókedvezményt, a gyed extrát, valamint új bölcsődetípusokat is bevezettek. Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelőjén aztán újabb, hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett meg.

A Hintalovon Alapítvány szerint “általánosságban elmondható, hogy vannak olyan családok és gyerekcsoportok, akik kedvezményezettjei a bővülő támogatási rendszernek, de vannak olyanok, akik láthatatlanok maradtak. A szegénységben élő vagy munkanélküli családok gyerekei, a pszichiátriai kezelést igénylő vagy tartósan beteg gyerekek, a tanulási nehézségekkel küzdő vagy speciális nevelési igényűek, a bántalmazás áldozatává váltak, a lakcím nélküliek 2018-ban is olyan tagjai voltak a mintegy 1,8 milliós 0–18 éves gyerekközösségnek, akik kapcsán felmerülhetett: vajon mennyit éreztek a pozitív intézkedésekből?”. (A kormány családpolitikájáról itt olvashat bővebben).

A jelentésben – ahogy 2017-ben is – gyermekjogi területenként veszik végig, milyen fontos változások történtek a gyerekek szempontjából. A bevezető alapján ez egyáltalán nem volt könnyű feladat, mert az állami szervek nem mindig voltak együttműködőek. “Soha korábban nem volt ennyire nehéz adatokat kapni” – írják. Indoklásként olykor azt kapták, “nincs pénz kifizetni a feldolgozást”, vagy “megvannak az adatok, de nem adhatjuk ki őket”, illetve volt olyan szervezet, ahol egyszerűen nem válaszoltak az alapítvány kérdéseire...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.