2019. április 3., szerda

A FIDESZ EURÓPAI PARLAMENTI LISTAVEZETŐJE NEM AKARJA MAGYARORSZÁG CSATLAKOZÁSÁT AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.04.03.


Dr. Tóth Bertalan az MSZP elnök-frakcióvezetője, kérdéssel fordult Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszterhez az iránt érdeklődve, hogy mit kíván tenni azért, hogy a Magyarország fejlődését elősegíteni hivatott uniós felzárkózási pénzeket ne lophassák el a kormányhoz, illetve a kormányfőhöz közel álló körök. Az írásbeli kérdés és a válasz azért is érdekes, mert Tóth az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője, míg Trócsányi a Fidesz EP-listáját vezeti.

Tóth három kérdésre várt választ: Trócsányi egyetért-e azzal, hogy szükséges Magyarország csatlakozása az Európai ügyészséghez, mikor kíván az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásra javaslatot tenni a Kormány számára; és végül, milyen intézkedésekkel kívánja megakadályozni, hogy a Magyarország fejlődésére szánt uniós forrásokat ne lophassák el fideszes oligarchák.

Tóth a kérdésében felidézte, hogy az elmúlt években a közép- és kelet-európai országok közül Magyarország korrupció elleni teljesítményének a megítélése zuhant a legnagyobbat, és véleménye szerint a kormány 2010-től kezdve módszeresen vezérli az állami jövedelemátcsoportosítást, a fékek és ellensúlyok kiiktatásával. Hivatkozott a Transparency International Fekete könyv: Korrupció Magyarországon, 2010-2018 című kiadványában foglalt megállapításokra is, amely szerint a Magyarországra érkező uniós források által okozott forrásbőség önmagában is korrupciós kockázatot jelent, de az abszorpciós nyomás miatt a projektek tervezése, hasznossága és indokoltsága másodlagos, és a projektek ellenőrzése sem prioritás, ezért a projektek több mint 90%-a túlárazott, annak mértéke átlagosan 25%...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.