2019. április 4., csütörtök

MÉG NEM TUDNI BIZTOSAN, CSATLAKOZIK-E ORBÁN A NACIONALISTA INTERNACIONÁLÉHOZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.04.


- FAZ: az Orbán-kormánynak meg kell értenie, hogy a választási siker ellenére sem tekintheti hitbizományának az egész országot;

- Ha a tagállamokban baj van a jogállammal, az az egész unió működésére kedvezőtlenül hat;
- A Google rájött, hogy rossz lóra tett, amikor az újságírás támogatása címén a nem éppen független origónak akart pénzt adni.

Die Presse

A nacionalista Internacionálé. Így mutatja be a lap, hogy a szélsőséges olasz Liga vezére hétfőn Milánóban létre akarja hozni a jobboldali-populista pártok szövetségét a jövő hónap végén esedékes európai választások előtt. Csakhogy hiába kilincselt az együttműködés érdekében az Európai Néppártnál, és nem volt képes meggyőzni a lengyel PiS-t sem. Ehelyett most az olasz politikus a Fidesszel kokettál, de hasztalan kopogtatott Orbánnál is. Ennek ellenére a politikus kifelé úgy mutatkozik, mint aki biztos győzelmében. És igaz, ami igaz, az előrejelzés azt támasztja alá, hogy a „Nemzetek és Szabadság Európája” csaknem megkétszerezheti strasbourgi mandátumainak számát.

Salvini egykor, még ellenzékben azt hirdette, hogy Olaszországnak ki kell lépnie az EU-ból. Erről ma már nincs szó, viszont igyekszik keresztbe tenni a nagy pártcsaládoknak. Az osztrák Szabadságpárt bizonyosan csatlakozik hozzá, de 4 nap múlva nem maga Strache pártelnök utazik az alakuló ülésre, hanem képviselőt küld maga helyett. Ugyancsak csatlakozik a Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés, a Wilders elnökölte holland Szabadságpárt, valamint a Dán Néppárt és az Igazi Finnek. A politikus különösen büszke arra, hogy meg tudta nyerni céljainak a szélsőséges német AfD-t. További 20 párt jelezte érdeklődését a részvétel iránt. A készülő program nagyobb súlyt kíván adni a nemzetállamoknak, harcot hirdet a bevándorlás ellen – az identitás és a keresztény gyökerek védelmében. Egyben véget akar vetni a német-francia túlsúlynak az unióban.

Der Standard

Az olasz Liga azt reméli, hogy a Fidesz igenis belép a jobboldali-populista pártok vadonatúj szövetségébe, amikor Salvini hétfőn az összefogás bejelentésével megindítja az euroszkeptikus erők választási hadjáratát. A mottó: „A józan ész Európája felé”, de hogy valójában mely pártok lesznek jelen az eseményen, arról még nincs hivatalos lista. Ugyanakkor az EP néppárti elnöke, aki a Berlusconi vezette Forza Italia tagja, úgy látja, hogy már az indulásnál feloldhatatlan ellentmondás jellemzi a koalíciót. Tajani arra hívta fel a figyelmet, hogy a leendő tagpártok egytől-egyik a nemzeti érdekeket kívánják megvédeni. Mint mondta, hírek szerint az EU-n belül Orbán és az osztrák kancellár a Liga legjobb barátai, csak éppen az újdonsült nacionalizmus jegyében fogant soros viszony nem sokat segített Olaszországnak, amikor a menedékkérők átvételéről volt szó, sőt éppen ellenkezőleg.

New York Times/Reuters

Lengyelország és Románia ellen is eljárást indított az Európai Unió a bírói függetlenség védelmében. A varsói kormány ellen ez már a 3. ilyen vizsgálat. A román vezetés egyelőre csupán figyelmeztetést kapott, hogy ne próbáljon egérutat adni a korrupt politikusoknak. A Bizottság igyekszik megfelelő választ adni az EU keleti szárnyán a lopakodó tekintélyelvűségre, így főként az említett két államon kívül Magyarországon. Timmermans alelnök kijelentette, hogy többet kell tenni a jogállam érvényesítésére, sőt ez fontosabb, mint idáig valaha. Ezt azzal indokolta, hogy itt az alapértékekről van szó, vagyis, hogy kik vagyunk. De azért is, mert a szervezet egészének működése attól függ, mennyire tartják tiszteletben a normákat a tagországok.

Varsó esetében azért kezdődött szerződésszegési eljárás, mert új fegyelmi rendszer lépett életbe a bírák esetében, és az nagy lehetőséget nyújt a beavatkozásra a politikának. A lengyel félnek most két hónapja van a válaszadásra. Románia kapcsán az alelnök azt kifogásolta, hogy az változatlanul igyekszik felmentést adni a vesztegetésbe keveredett politikusoknak, főleg ha azok a hatalmon lévő szociáldemokratákat képviselik. Tegnap 10 uniós állam, valamint az USA és Kanada nagykövetsége arra szólított fel Bukarestben, hogy töröljék el a vonatkozó rendeleteket. Timmermans jelezte, hogy a Bizottság júniusban javaslatot tesz a jogállami keretek erősítésére az egész unióban.

FAZ

Az új szlovák államfő bizalmat kelt és ez jót tehet országának, ám a liberális politikusnak cseppet sem lesz könnyű dolga. A siker birtokában Caputová nem győzelemittasnak, hanem békülékenynek mutatkozott és ez jó abban az országban, amelyre még mindig rányomja bélyegét az egy évvel ezelőtti kettős bérgyilkosság. Az egyik áldozat, a tényfeltáró újságíró, Jan Kucak a korrupciós ügyekről szóló leleplezésekkel nyilvánvalóan keresztezte bizonyos gátlástalan körök útját.

Hogy az elnökre kemény időszak vár, az kiderül a kormánypárt első, meglehetősen hűvös reakcióiból. Caputovának elsősorban a szó hatalmára kell támaszkodnia, de a jóváhagyása nélkül nem lehetséges semmiféle alapvető változtatás vagy személyi döntés. Főleg az igazságszolgáltatás területén nem. Erre példát mutatott az előd, Kiska, amikor időnként összecsapott a Smer erős emberével, Ficóval. Az önálló ellensúlyok alapvetőek egy működő demokráciában. Talán érdemes volna megjegyezni az egész régióban, hogy egy demokratikusan megválasztott kormány nem tekintheti egyszerűen magáénak az egész országot. Főleg a jogi területen igencsak kreatív magyar vezetésre áll ez a figyelmeztetés.

Caputová esetében az a helyzet, hogy a választók többsége kihasználta az alkalmat és bizalmatlanságát fejezte ki a Smerrel, de az összes bejáratott politikai párttal szemben is. Ez még nem okvetlenül jelenti azt, hogy Közép-Európában megindult a nagy liberális hullám. Nem szabad elfelejteni, hogy a szlovákoknál az első fordulóban EU-ellenes, szélsőjobbos jelöltek kapták a voksok negyedét. Ők ugyanis most nem tűntek el a süllyesztőben. De ha felbukkannak, akár már az EP-választáson, nem szabad megijedni, vagy miattuk sötét színnel lefesteni egy egész térséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.