2019. április 2., kedd

MEGINT NEM TUDOTT DÖNTENI A LONDONI PARLAMENT A BREXITRŐL

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2019.04.01. 


Hétfő este a londoni parlament alsóházában megint egyetlen olyan javaslat sem kapott többséget, amely a Theresa May kormánya és az Európai Unió közötti, eddig háromszor elutasított kilépési megállapodás alternatívája lehetne. Igaz, ezúttal nyolc helyett csak négy lehetőségről szavaztak, és hármat csak kis többséggel utasítottak el a képviselők.

- Az első javaslat arról szólt, hogy a kormány köteles átfogó és állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítására az EU-val a brexit után. Ezt 273:276 arányban szavazták le.
- A második indítvány szerint az Egyesült Királyság a kilépés után is az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és az Európai Gazdasági Térség tagja maradna. Ezt 261-en támogatták, 282-en ellenezték. (A beterjesztő Nick Boles a szavazás után bejelentette, hogy kilép a kormányzó konzervatív pártból, mert az elutasít minden kompromisszumot.)
- A harmadik terv szerint bármilyen brexit-megállapodás parlamenti elfogadása esetén a kormánynak népszavazást kell kiírnia az egyezményről, mielőtt az életbe léphetne. Itt 292:280 arányban győztek a nemek.
- A negyedik elképzelés pedig megtiltotta volna a megállapodás nélküli kilépést, akár a brexit elindításáról hozott döntés visszavonása árán is, ezt nagy többséggel, 292:191 arányban utasították el a képviselők.

Mindez azt jelenti, hogy jelen állás szerint – elfogadott egyezség híján – az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül zuhanhat ki az Európai Unióból. Ennek alternatívája az lehet, ha London ismét a határidő hosszabbítását kéri, immáron azonban hosszabb időre, úgy, hogy a május végi EP-választást is megrendezi. Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én rendkívüli csúcstalálkozót tartanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.