2019. május 23., csütörtök

PÉNZ NEM SZÁMÍT - LOBBISTÁK KELLENEK ORBÁNNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.05.23.


Pénzért nyílt ki a Fehér Ház ajtaja. Az Európa Tanácsban és Amerikában is újabb lobbistákat bérelt fel a magyar kormány. A példa Azerbajdzsán. Nemzetközi lapszemle.

A Fidesz pártalapítványa 150 ezer eurót fizetett a Stef Goris volt belga politikus által vezetett magáncégnek, amikor az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a magyarországi demokrácia helyzetét vizsgálta 2013-15 között – írja az OCCRP, a Szervezett Bűnözést és Korrupciót Jelentő Projekt elnevezésű portál. A volt politikus Azerbajdzsán érdekében is eljárt, hogy imázsát az unióban emelje. A kétes szerződést a Fidesz Alapítvány igazgatósági elnöke, Balog Zoltán szignózta és az S.C. Services nevében a belga politikus, aki csak lobbistaként látogatta rendszeresen a közgyűlés üléseit.

Tanulmány tanulmány hátán

2013-ban a Magyar alkotmány és jogi környezete című 107 oldalas tanulmány elkészítését lobbizta ki, míg a médiatörvényt és annak viszonyát az uniós szabályokhoz 60 ezer euróért íratta meg 25 oldalon keresztül. 2017-ben újabb 25 ezer ütötte a markát szervezésért, menedzselésért, de Goris állítása szerint teljesítés hiányában a pénz vissza lett utalva a küldőnek. Az Átlátszó nyomozására kikért adatokra sem gulyás Gerely sem a miniszterelnöki hivatal nem kívánt reagálni. Goris csupán annyit mondott el a telefonban, hogy ezek bizalmas információk, semmit nem adhat ki. Egy névtelen forrás még elmondta a magyar oknyomozó portálnak, amit az OCCRP is közreadott, hogy az említett összegen felül 8 részletben még további 255 ezer euró is eljutott Stef Gorishoz.

Pénzért nyílt ki a Fehér Ház ajtaja is?

Orbán fehér házi látogatása előtt a magyar kormány az úgynevezett híres-neves K Street neves lobbi cégével a Greenberg Trauriggal kötött féléves szerződést az Igazságügyi Minisztérium lobbistáit nyilvántartó listája szerint – írja a washingtoni Roll Call. A 100 ezer dolláros szerződést – tegyük hozzá az átlagos éves amerikai kereset 20-40 ezer dollár között mozog – április 26-án hozták tető alá, tehát szűk három héttel a miniszterelnök washingtoni vizitje előtt, és május 8-án írták alá e-mailben. Az Orbán-Trump tárgyalást 13-án ejtették meg. Ezzel együtt Laurence A. Levy szerződő fél tagadja, hogy ennek a vizitnek az előkészítésében részt vettek volna. Rudy Guiliani volt cégének munkatársai alkotják a lobbista csapatot: Albert Wynn képviselő, Steve Barringer. Ennek kapcsán a cikk hozzáteszi, hogy nemcsak demokraták, hanem még republikánusok is ellenezték Orbán meghívását. A volt demokrata Steny Hoyer képviselő szerint Orbánnak ki kellett volna érdemelnie a meghívást, méghozzá azzal, hogy tiszteletben tartja a demokráciát, a szabadság- és emberi jogokat. Szégyen, hogy ennek ellenére fogadták a Fehér Házban...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.