2019. szeptember 23., hétfő

A TÚLVÉDETT GYEREKBŐL ÁLDOZAT, A BÁNTALMAZOTTBÓL PEDIG BÁNTALMAZÓ VÁLHAT

HVG EXTRA PSZICHOLÓGIA
Szerző: HVG EXTRA
2019.09.23.


Kevesebb lenne a zaklatás és az internetfüggőség, ha a szülők többet beszélgetnének a gyerekeikkel, és maguk is jó példával járnának elől a kütyük használatában – hangsúlyozták a HVG Extra Pszichológia Szalon legutóbbi estjének vendégei, Domonkos Katalin pedagógus és Szondy Máté pszichológus. A kerekasztalon egyebek mellett szó esett a digitális „én” elismerés utáni vágyáról, a sexting helyéről a párkapcsolatokban és arról, hogy a szülők mit osszanak meg a gyerekeikről az interneten.

Az új technológiák megjelenése mindig is félelmet keltett az emberekben, és rendre azon aggódtak – például a nyomtatott könyv, a napilapok vagy a rádió megjelenésekor –, hogy azok milyen hatással lesznek a kapcsolatokra – emlékeztette Szondy Máté a Budapest Music Center nagytermét megtöltő közönséget szeptember 19-én.

A „technopánik” az új digitális technológiák kapcsán is megjelent, ráadásul részben jogos is, hiszen igen nagy az addikció veszélye. A számítógépes játékok vagy alkalmazások készítői ugyanis a neuropszichológiai ismeretekre építve úgy rakták ezeket össze, hogy a legalapvetőbb emberi vágyakat elégítsék ki, erősítsék meg. Az újdonság, a kapcsolódás, az információszerzés vagy a kiszámíthatatlanság varázsa pedig emeli az agyban a „jutalomhormon”, a dopamin szintjét, ezért is olyan nehéz megtartani ezektől az alkalmazásoktól a távolságot – figyelmeztetett a pszichológus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.