2019. szeptember 16., hétfő

ORBÁN FELKAVARÓ DICSÉRETE MEG A BÁRÁNYBŐRBE BÚJT BARÁTJA - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.09.16.


A brit és az ausztrál sajtó egy része nem tér napirendre Tony Abbott volt ausztrál kormányfő budapesti látogatása felett, amikor a demagóg Orbán Viktort dicsérte.A külföldi újságok foglalkoznak Orbán bárnybőrbe bújt osztrák barátjával is, de még többet a pénteken elhunyt Konrád György érdemeivel. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Timothy Garton Ash, brit történész, az oxfordi egyetem professzora a The Telegraph Indiaban megjelent véleménycikkében a Brexit lehetséges forgatókönyveiről ír. Szerinte válaszút elé érkezhet a demokrácia Nagy Britanniában, hazája vagy a nacionalista populista hordához fog tartozni vagy a brit demokrácia megerősödve, győztesen kerül ki a küzdelemből.

Utóbbi forgatókönyv megvalósulásához nemcsak a britek bölcs belátására van szükség, hanem az általában alkalmazott taktikai szavazás helyett, egzisztenciális szavazásra a a leendő választásokon. Ha nem így lesz, a szigetország talán rosszabb helyzetbe kerül, mint Orbán Viktor Magyarországa, vagy Donald Trump amerikai elnök áldozatául esik, aki át akarja alakítani a világrendet – véli a brit történész.

Megjegyzi, hogy magyar vagy akár török és orosz mértékkel nézve a brit populista politika még messze van ezektől, de ami a Westminsterben történt, az egyenesen sokkoló. Szerinte, ha Boris Johnson miniszterelnök nem tartja magát az alku nélküli uniós kilépés elvetéséhez, akkor törvényt sért, és egyenesen börtönbe kerül. Végigfut a referendum illetve az általános választások lehetséges forgatókönyvein, s végül oda lyukad ki Timothy Garton Ash, hogy megvan az esély, s ez feltehetően az utolsó, hogy a sérülékeny demokráciák képesek legyenek végérvényesen visszaszorítani a világtrenddé vált nacionalista populizmust.

Konrádra emlékeztek külföldön is

A világszerte népszerű Konrád György, magyar író a világsajtóban méltóan sok helyet kapott a halála utáni napokban.. A Washington Post széles körben ismert, halk szavú, radikális író képét festi meg, az autoriter, elnyomó rendszerek kíméletlen kritikusát.

Műveit, és azok betiltását, illetve feketelistára kerülését bemutatva kiemeli Szelényi Ivánnal közös, a titkosszolgálat által elkobzott írásaikat, amelyek szamizdatban jelenhettek meg. Bemutatja, mint a nemzetközi írószövetség, a PEN Club, illetve a berlini művészeti akadémia elnökét, továbbá mint számos rangos, világhírű irodalmi díj kitüntetettjét. Műveinek népszerűséget az egyén szabadsága melletti feltétlen kiállása hozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.