2019. szeptember 23., hétfő

ORBÁN SZEREPLÉSE UTÁN: PÉLDAKÉP VAGY ELLENSÉG? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.09.23.



Orbán Viktor miniszterelnök egy olasz szélsőjobboldali párt meghívására Rómában mondott beszédet a hétvégén, és kapott tetszésnyilvánítást, ahogy kemény kritikákat is. Ursula von der Leyen túl engedékeny a magyarokkal és a lengyelekkel? Sebastian Kurz kicsit Macron, kicsit Orbán – írja egy svájci lap. Csernyánszky Judit lapszemléje.

Az olasz kormány eltávolodott a néptől – mondja Orbán Viktor, amire reagálva Luigi di Maio olasz külügyminiszter arra kérte őt, ne avatkozzon be a belpolitikába. Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt nemrég megválasztott elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy Orbán Olaszország ellensége – számol be a magyar kormányfő római látogatásáról a La Repubblica. A szélsőjobboldali Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) párt – amelynek meghívására érkezett a magyar kormányfő Olaszországba beszédet tartani, viszont azt mondta: Orbán Magyarországa példa a számukra. Volt egykét szava Orbánhoz Giuseppe Conte kormányfőnek is: miért nem követi Salvinit és távozik az Európai Néppártból? (Salvini és pártja, a Liga a választásokon vereséget szenvedett és kikerült a koalíciós kormányzásból, pedig abban a hitben vonta meg a bizalmat a kormányfőtől, hogy majd ő veszi át Conte helyét.) Zingaretti ezenkívül arra is figyelmeztetett, hogy Orbán arról ábrándozott, szétveri az Európai Uniót, de terve kudarcba fulladt. Felháborító, hogy ezek után Olaszországba jön, hogy kioktasson minket. Menjen haza és ott papoljon – közölte.

Az Európai Bizottság élére jelölt, de posztját hivatalosan csak november 1-től betöltő Ursula von der Leyen már eddig is túl sokat engedett a kelet-európai országok nyomásának – véli a Forbes magazin, ami minden bizonnyal annak a kompromisszumnak az eredménye, amelynek köszönhetően az elnök asszonyt megválasztották – a többi között francia és magyar támogatással. Ezek a kompromisszumok tették őt engedékennyé például Magyarország iránt, amikor Trócsányi Lászlót bővítési biztosnak jelölte? Jó pár civil szervezet populizmust olvas a szemére, miután új biztosi pozíciót hozott létre „az európai életforma megvédésére”. A következő hónapban fogja az uniós parlament megszavazni a bizottsági elnök személyét, de a felsoroltak miatt sok a bizonytalanság körülötte. Vajon engedékeny lesz a Magyarország és Lengyelország ellen indított 7-es cikkely alkalmazásakor is? Ráadásul a klímaváltozást és a migrációs politika megreformálását tűzte ki zászlójára, s ezekben a kérdésekben Magyarország hajthatatlan mind a mai napig. A szerző úgy véli: épp a kompromisszumos jelölése okán kellene von der Leyennek kompromisszumra kényszeríteni ezekben a kérdésekben Magyarországot és Lengyelországot, hogy azok számoljanak a 7-es cikkely jelentette következményekkel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.