2019. november 15., péntek

MEGLEPŐ, KIKNEK HOZOTT HASZNOT A PUSKÁS STADION ÉPÍTÉSE

NAPI.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2019.11.15.


Bontani, tervezni, ellenőrizni és építeni is kellett az új Puskás Ferenc stadiont, ahol pénteken lesz az első meccs. A költség mintegy 160 milliárd forint körül lehet. Odafigyeltek arra, hogy minden fillér jó helyre menjen: hazai milliárdosok és nemzetközi cégek is profitálnak a stadionépítési lázból.


Igazi csapatmunka volt az új Puskás Ferenc stadion felépítése, hiszen a nagy és drága munkához sokan odafértek: bár a kivitelezési táblákra kormányközeli magyar milliárdosok cégeit írtak ki, azért a háttérben a külföldi tulajdonban lévő betongyárak is részesedtek a pénzből. "Végül összességében 150 milliárd forintból készült el a Puskás Ferenc stadion három év alatt. Emiatt sehonnan nem kellett elvonni semmit, a magyar gazdaság és annak növekedése kitermelte ezt az összeget is" - mondta Fürjes Balázs államtitkár a köztévében.

A legnagyobb biznisz valóban a kivitelezésben volt. A Strabag ajánlattevőként 3,3 százalékkal adott drágább ajánlatot, mint a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma. Az új Puskás Ferenc Stadion építésére kiírt közbeszerzési eljárás dokumentumaiból kiderült, hogy a nyertes Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Zrt. mely alvállalkozókat vonta be a nettó 150 milliárd forint értékű munka teljesítésébe (ebből 142,85 milliárd a nettó vállalási ár, plusz 5 százaléknyi, 7,15 milliárd forint a tartalékkeret). A Magyar Építő tulajdonosai a Körösaszfalt Zrt.-én keresztül a WHB Befektetési Kft. és az ÉPKAR Zrt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.