2019. november 16., szombat

REJTŐZKÖDŐ HARCOSTÁRS SZÁLLT BE MÉSZÁROSÉK CSALÁDI CÉGÉBE

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.11.15.


Új tulajdonos lépett be Talentis Group Zrt-be, ami Mészáros Lőrinc tőzsdén kívüli cégeinek jelentős részét fogja össze. A cégiratok szerint a tiszakécskei Varga Károly, akinek már korábban is volt üzleti kapcsolata Mészáros Lőrinccel, egy nagyobb összegű követelését engedte át a Talentisnek, amiért cserébe egy valamivel kevesebb mint 2 százalékos részesedést kapott a társaságban. Bár a tulajdonhányad kicsi, Mészárosék eddig senkit nem engedtek a családi vállalat közelébe. A cég 50-50 százalékban a korábbi felcsúti polgármester és felesége tulajdonában volt.

Tulajdonképpen nem is egyetlen társaságról, hanem egy teljes vállalatcsoportról van szó. A Talentisnek közvetlenül is több mint egy tucat másik vállalatban van részesedése, ezeken keresztül pedig további több tucat cégben. Mások mellett

ezen keresztül birtokolják Mészárosék a 2Rule termékeket forgalmazó Magyar Sportmárka Zrt-t, a szállodákat birtokló Wellnesshotel Kft-t, a Puskás Stadionon és a városligeti Néprajzi Múzeumon is dolgozó ZÁÉV Zrt-t, valamint a milliárdos horvátországi cégét is.

A Talentis tehát elég fontos eleme a családi vagyonnak, így nyilván nem engednek akárkit a közelébe. Varga Károly viszont nem akárki, még ha korábban nem is ő volt a leggyakrabban emlegetett NER-közeli vállalkozó, sőt még csak a legismertebb tiszakécskei milliárdos sem.
Két milliárdos egy tízezres városban

Varga ugyanis nem egyedül kezdett el vállalkozni: első építőipari cégét még a kilencvenes évek elején gyerekkori jó barátjával, a szintén tiszakécskei Szíjj Lászlóval közösen alapította. A páros ettől kezdve legalább három évtizedig együtt mozgott, és lett egy egyre nagyobb építőipari cégbirodalom tulajdonosa. A birodalom zászlóshajójává egy idő után az 1996-ben gründolt Duna Aszfalt vált, amely már 2010 előtt is bőven milliárdos bevételű cég volt, de igazán nagy szereplő a Fidesz hatalomra kerülését követően lett. Sőt, igazából csak 2014 után, a Duna Aszfalt lépett ugyanis az állami beszerzéseken korábban egyeduralkodó Simicska-féle Közgép helyére azután, hogy Simicska Lajos és Orbán Viktor összevesztek.

A cég egészen döbbenetes növekedést mutatott be az elmúlt bő egy évtizedben. Varga Károly azonban az igazán nagy felfutásból – legalábbis eddig így tudtuk – már nem részesült. A két vállalkozó ugyanis 2015 nyarán úgy döntött, szétválnak. Szíjj László vitte a Duna Aszfaltot, és az ekkor az éppen a csoporthoz tartozó magasépítő céget, a Magyar Építő Zrt-t, míg Vargának maradtak a sokkal izgalmasabb nevű, de kicsit kevesebbet hozó helyi építőipari vállalatok, például a Magyar Vakond vagy éppen a Hódút Kft...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.